Kosár
Az Ön kosara üres

Megérteni egymás nyelvét: festői Nyugat, csodás Kelet.

1715-ben érkezett a pekingi udvarba, ahol hátralévő életében Láng Shìníng (郎世寧, Világbéke) néven alkotott, így kell ma rákeresni a kínai hagyományos festészet oldalain. Ezzel a képsorozattal kívánunk boldog kutya évét és tea útját Önöknek!

Giuseppe Castiglione páva 1758

Gondoltam, a sok kutya év köszöntés között nem egy matcha lattés habkutyát posztolok, hanem megemlékezek egy jezsuita szerzetesről, ez sokkal több kattintást eredményez majd.  Ami azt illeti, ennek a szerzetesnek elévülhetetlen érdemei keletkeztek a a kínai kutyákkal, így a mi kutya évünkkel kapcsolatban is.  A szerzetest Giuseppe Castiglionénak hívták, 1688-től 1766-ig élt, élete nagyobb részében Kínában töltötte. Már 22 évesen Portugáliába költözött, azért, hogy lehetőséget találjon az Ázsiába való utazásra. Mindez összefüggésben volt azzal, hogy már fiatalon is jól festett és az akkori császár, Kangxi egy tehetséges nyugati festőt keresett az udvarába. 1715-ben érkezett Pekingbe, ahol hátralévő életében Láng Shìníng (郎世寧, Világbéke) néven alkotott, így kell ma rákeresni a kínai hagyományos festészet oldalain. Kangxi uralkodó 1722-ben elhunyt, utóda Yongzheng engedélyezte az olasz-kínai festő további tartózkodását az udvarban, de kivételes módon Castiglione végül egy harmadik császár, Qianlong alatt is szolgált életében.

Az olasz-kínai festő eleinte csapatban dolgozott és részmunkákat bíztak rá, később teljesen önállóan dolgozott, de udvarti festőként érett koráben is résztvett nagyszabású festmények közös lértehozásában. Ő festhette meg például az uralkodó portréját a "Qianglong császár szarvasvadászaton"  c. nagyformátumú képen. De többször megfestette mindhárom császárt, ami egyedülálló a történelemben. Itt a Qianlong császárról készült festménye.

  Castiglione kivételes stílust alakított ki, ami ötvözte a nyugati és a keleti festészet sajátosságait. Az ő idejében a velencei iskola neoklasszicista, élethű stílusa uralkodott Canaletto, Bellotto, Guardi tolmácsolásában, a kínai festészetet pedig a megkövesedett tradícióba új életet lehelő nyugati festészet hatása jellemzi. Főleg portrékat festett, de elismertségét jellemzi, hogy rábízták a régi nyári palota szökőkútjának tervezését (amit a második ópium és teaháború végén retorzióként és az angol kultúra csodálatos tetteként Lord Elgin parancsára porig romboltak. Ugyanez a Lord vitette Londonba az athéni Parthenon márványszobrait, hogy saját hasznára potom pénzért adja el. )

Castiglione: páva

Castiglione művei kiemelkedő darabjai mind a keleti, mind a nyugati festészetnek. A "száz ló" c. szélesvásznú festménye például egyszerre klasszicista festmény és film, sok jelenettel, megannyi apró részlettel, de mégis minden ízében kínai. (Nekünk a jobboldalt "dolgozó brigád" tetszik a legjobban.)

Castiglionét halála után császári pompával temették el.

2015-ben először szervezték meg Firenzében kedvenc templomomban, a Santa Crocéban műveinek kiállítását.

A kiállításon megpróbáltak mindenféle modern tech eszközöket a képek életre keltésére, ami nagyon szórakoztató volt, de a képek önmagukban is élnek.

 

Itt látható volt az a képsorozat is, aminek apropóján megemlékezünk róla, a kutyás sorozat. Castiglione, a hagyományos kínai festészet mestere is volt, számtalan állat, növény ábrázolását csodálhatjuk meg.

A kutyás sorozat tíz értékes kínai kutyát mutat be. Castiglione műveinek léegfőbb jellegzetessége éppen a Nyugat és a Kelet festészeti hagyományainak ötvözése. A kutyás sorozat például a hagyományos kínai festészet minden jellegzetességét magán viseli.  lineáris perspektíva, egy-kétszereplős jelenetek, csendélet-szerű fogalmazás, de korának (Castiglione Caravaggio utóda volt!) nyugati vonásait is hordozzák.  Az állatok a kínai képekhez képest szinte "élnek", vakaróznak, a szemük világít, a szőrük szinte hullani látszik. Szaguk van.

Ezzel a képsorozattal kívánunk boldog kutya évét és tea útját Önöknek! Ki-ki találja meg a kedvenc kutyáját!

Gyönyörű weblap Castiglione munkásságáról itt.  

Giuseppe Castiglione Tíz értékes kutya

Giuseppe Castiglione Tíz értékes kutya

Giuseppe Castiglione Tíz értékes kutya

Giuseppe Castiglione Tíz értékes kutya

Giuseppe Castiglione Tíz értékes kutya

Giuseppe Castiglione Tíz értékes kutya

Giuseppe Castiglione Tíz értékes kutya

Giuseppe Castiglione Tíz értékes kutya

Giuseppe Castiglione Tíz értékes kutya

Giuseppe Castiglione Tíz értékes kutya