Kosár
Az Ön kosara üres

Tokonoma bevásárlószatyorral

Zen bölcsességek és légies virágkompozíciók helyett (vagy mellé) hétköznapi tárgyak és mozdulatok

Sirn tokonoma

A teaház egyetlen dekoratív pontja, ami alkalomról alkalomra változik, a tokonoma 床の間, ami nagyjából egy tatami méretű süllyesztett tér, ahova a meghívottak tiszteletére egy kiválasztott virág és egy tekercs kerül.

A tokonoma eredete ismeretlen, azt gondolják, hogy talán alvóhely lehetett, mert eleinte egy tatami méretű volt, később csak nőtt, majd egyszer csak elemelték a teaház szintjétől és újra egy tatami méretű lett. Fejlődése egybeesett a fényűzően minimalista shoin 書院  stílus ( a gazdag katoai vezetők és nagyurak által használt sok vendég fogadására alkalmas fogadó tér ) és a japán teaház kialakulásával.  Később (még mindig a vezető beosztású hivatalnokok, urak, katonák) lakóhelyén is megjelent, ez volt a *shoin-zukuri. Ezekben a terekben mindinkább egyfajta kirakatként kezdett szolgálni, a teaházban pedig az egyetlen hely, amiben cserélődnek a ("díszítő") elemek. Mára ez a teaház talán legfontosabb pontja, üzenő és üdvözlő fala.  A kis ablakokon át általában balról kapja a fényt, a vendégek útja a bejárattól ide vezet, ahol szemügyre vehetik milyen képet és virágot választott a vendéglátó a tiszteletükre.  Az étkezést követő szünetben ismét kicserélik a virágot, egyszóval ez az a a hely, ahol művészeti elemekben valósulhat meg az egyébként repetitív teaszertartás üzenete. A főszereplők egy tekercs; előtte, sőt akár helyette váza virággal, időnként füstölőtartó és füstölő és egy kovácsoltvas gyertyatartó gyertyával. A tekercs legtöbbször egy zen kalligráfia, esetleg valamilyen tájkép. A tokonoma fontosságát az is mutatja, hogy a teaszertartás során ennek háttal ül a fővendég.  A háttal itt épp nem sértés, hanem a sértő frontális bámulás elkendőzésére és elkerülésére szolgál.

Sokfajta tokonoma létezik, de ennek a mi szempontunkból most kevés a jelentősége. Sen no Rikyu kedvenc mérete a daimedoko kb 129cm x 72cm, de van sokkal keskenyebb, alig 15-20 cm mély tokonoma is. Gazdag házakban egy egész tatami teret alakítanak ki fával keretezve, benne gyönyörű faliképpel. A tokonoma mostanra az előkelők fogadóterméből és a szalmával fedett teakunyhóból átvándorolt a közösségi terekbe és a magánlakásokba is, ahol a gazda kiállíthatja féltett, kedvenc, drága műtárgyait is, vagy egyszerűen csak saját lelke megnyugtatására egy szép kompozíciót rendez be.

.

Itadoko        Hondoko

Itadoko fa padlózattal                                                                                Hondoko egy régi házban

 

  Ha valaki otthoni tea sarok kialakítását tervezi, akkor érdemesebb nagyobb figyelmet szentelni egy ilyen tér kialakításának, mint bármi másnak beleértve az asztalt, vagy a teatálcát. A tokonoma játékos építészeti tér, öreg (mondjuk a nagyapa pincejéből bontott) fa, vagy monumentális bambusz határolja, berendezése pedig nagyon formális és visszafogott.

 

Ebben a térben játszik Fukutaro Nakayama, akit korábban már bemutattunk egy cikkünkben. Egy kis közösség tagja, amiben három plusz egynéhány fiatal megéli és kicsit átírja a teát és saját művészetüket.  A zen bölcsességek és tájképtekercsek helyett újság, bevásárlószatyor, cetlik és sok minden más kerül a fragmentált figyelem egyre unalmasabb korában. Néhány példa lentebb, a képek alatta  címekkel.  A fiatal teamester oldala itt.

 

tokonoma fukutaro

夜半の嵐はいつか吹く。

Az éjféli vihar egyszercsak kitör majd.

ティッシュ Szövet

ストール

ストール

Istálló

干支置物

干支置物  Állatöv

Tokonoma amazon

梱包に寒菊 Amazon virág

jegyzetek

Tokonoma cetlikkel 付箋

tükör tokonoma

姿見 Tükör teljes hosszában

ナイロン袋(黄)

ナイロン袋(黄)tokonoma sárga nylonszatyorral

ikebana naptár

池坊カレンダー(9月) ikebana naptár

tokonoma csizma

長靴に造花、引き出し művirág csizmával.