Kosár
Az Ön kosara üres

Wu Wo Tea - mindenki teája mindenkinek

A Wu-Wo Teaszertartás 無我茶會, más néven Wuwo tea party, vagy Wu-Wo Teatalálkozó minden kötöttsége ellenére arra biztat, hogy kötöttségek és előítéletek nélkül fogadjunk el mindenkit társunknak, felejtsük el a tudást, a gazdagságot, társadalmi különbségeket, legyünk előítélet nélkül egyenlőek és osszuk meg természettől kapott javainkat egymással.

世界奉茶日 wu wo teaszertartás
Ma van a "tea élvezetének a napja".

A tea napja.

Legalábbis ennek nevezik 1991 óta május első hétvégéjét Tajvanon. Eredetileg családi teaszertartásként, az anyák napjával egybekötve "családi teaszertartás" néven tartottak köztéri tea eseményeket, ezeket tavatták 2005-től univerzálissá a tea napjával. Én először épp akkor találkoztam vele és nagyon fellelkesített a tea megosztásának ez a közvetlen módja. Bárki; magánszemély, csoport, szervezet, család, közösség szervezhet ezen a napon bármilyen teaszertartást, tea partit valamilyen előre kitalált helyen vagy módon, amire akár idegen embereket is fogadhat. Az esemény állhat előadásból, ismertetőből, bemutatóból, közös tea fogyasztásból, aminek viszont megvannak a sajátos kötött-kötetlen szabályai. A Wu-Wo Teaszertartást szervező egyesületben nem kell tagnak lenni, de ez a szervezet fektette le a tea napján követendő teakészítés szabályait. Maga az esemény tehát elvileg nagyon laza, mert mindenki mindenkit teával kínál, de mégis nagyon kötött, mert sok formális elemet kellene követni - másképp mi értelme lenne az egésznek, ha nem lenne egy közös szöveg, ugyebár?

 

世界奉茶日 wu wo teaszertartás

A Wu Wo (az én elhagyása) teája lényegében abból áll, hogy a megadott időpontra a teás ember lebattyog a térre egy hátizsákkal, benne egy gong fu szettel és egy termosszal, valamint a saját maga által kiválasztott teával. Annyi eltérés van a gong fu hagyományaitól, hogy csak négy csészét használnak, nem ötöt. Utána a téren a kispárnán térdelve egy adott jelre (kezdetben egy központi gongütés volt) mindenki teát kezd készíteni, majd megkínálja a mellette térdeplő sorstársait. Miután minden egymás közelében lévő szomszéd ad egymásnak teát, ezért a négy csészében négy különböző tea lesz. Egy adott jelre aztán megkeverik a kártyákat és új szomszédokkal folytatódik az esemény. Nagyon bensőséges, vidám és békebeli az egész.

A Wu Wo nem Wu Wei

A Wu Wo jelképe szivárványszínű kör nem mondom meg miért. A színek: piros, narancs, sárga, zöld, kék, indigó és lila.
A "Wu-Wo 無我" egy a buddhizmusból átvett kifejezés. A szanszkrit: anatta; páli: anatman”, ami többék-kevésbé azt jelenti "nem énmagam" az én nélkül". Kínai: 无我/無我 wúwǒ; Japán: muga; Koreai: 무아, mua;  
A wu wo szertartás előírásos eszközei:

Az első helyen talán: képesség a térdelésre és ülésre, nyugalom és kitartás

teás kanna kiöntővel; 4 csésze; teatálca; törlőkendő, továbbá
termosz;
óra (!);
párna,
hátizsák.

De hogy jön ide a nem én, miközben nagyon is én készítem el a teát és osztom meg másokkal, más "én-ekkel"? A Wu-Wo Teaszertartás 無我茶會, más néven Wuwo tea party, vagy Wu-Wo Teatalálkozó minden kötöttsége ellenére arra biztat, hogy kötöttségek és előítéletek nélkül fogadjunk el mindenkit társunknak, felejtsük el a tudást, a gazdagságot, társadalmi különbségeket, legyünk előítélet nélkül egyenlőek és osszuk meg természettől kapott javainkat egymással.

世界奉茶日 wu wo teaszertartás

A Wu Wo jellegzetesen tajvani esemény, amit a világ nagyon sok helyén művelnek, de nem vált világméretű eseménnyé.
Ehhez talán túl tajvani, túl formális. Végtére is, ha leülünk és teát készítünk és megosztjuk egymással, akkor mindenképpen helyben vagyunk, nem? Nincs itt szükség semmi másra, se gaiwanra, vagy bögrére, esetleg yixing kannára, csak a világbékére.
世界奉茶日 wu wo teaszertartás
 
Aki szeretne a mozgalomhoz csatlakozni, kerüljön kapcsolatba Iceteával, alias Steven R. Jones-szal itt.. A képek nagy része tőle származik, nem is szólva ő magáról.
 
世界奉茶日 wu wo teaszertartás
 
A lenti videón egy amerikai szervezet tagjai mutatják be, hogyan készítjük és adjuk tovább a teát a Wu Wo szertartáson.
Szép tea napot, én az Írottkőn készítek teát az arra járóknak, ahol a madár se jár.