Kosár
Az Ön kosara üres

Hiroshi Sugimoto: teaszoba a lakásban

Hiroshi Sugimoto 杉本博司 (1948-) politológus, szociológus, építész, fotográfus.

Ligur tenger 1985 Hiroshi Sugimoto

Hiroshi Sugimoto  杉本博司 (1948-) politológus, szociológus, építész, fotográfus. Reneszánsz ember, aki mindenhez ért.  Leginkább ahhoz, hogyan lehet lemezteleníteni, leegyszerűsíteni egy kérdést.

Hiroshi Sugimoto, akit leginkább tengeri látkép fotográfiáiról (seascape) és matematikai modelleken alapuló kisplasztikáriól ismerünk,belsőépítészként is maradandót alkotott. Ezt gondolhatták a munkások is, akik felcipelték a hetvenhatodik emeletre Manhattanben a kiotóból elhozott sziklát. A falon Sugimoto képe a színház sorozatból a Palais de Tokyo Párizsból. A padlót egy narai keramikus külön erre a célra égette. Aztán ott a konyha kajütablakaival és kézzel vert fém borításával a Towadai gránitasztallal, amit szintén Sugimoto tervezett. A két fürdő közül az egyik Manhattanre néz le és cédrusborítású mennyezete alatt cédrus fa kád nyugszik a régi kiotói villamospályaudvarról megmentett kőlapokon. A négy és fél tatamis teaszoba volt az eredeti megrendelés, aztán ebből alakult ki az egész lakás. Az öreg yakushima szigeti cédrussal borított étkező egy kis belső kertet is rejt. A második fürdőszobában a mennyezetről esőzuhatag mossa le a nap porát és feledteti el az aznapi fáradalmakat.

Sugimoto már kikacsintott a teaház tervezés felé, 2014-ben nagy médiavisszhang kísérte üveg teaházait Velencében, amit itt mutattunk be

Anthony Cotsifas fotóit a New York Times közölte. Styled by Michael Reynolds

sugimoto teás lakása

A konyha

Az étkező

Fürdő

A másik fürdő

Surface of Revolution with Constant Negative Curvature, 2006

a nulla megvallása Siena 2014zéró

Teatro olimpico, Mantova

 

Karib tenger