Kosár
Az Ön kosara üres

Egyensúly egy társasházi lépcsőházban

tsubaki

Hohjo-an teaház

Tsubaki és Társai

Már bemutattuk honlapunkon a "Bőrönd Teaház" ötletével elhíresült Kuniji Tsubakit.

Nos Tsubaki nem valamiféle performer, hanem a teához nagyon is értő építész, az azonos nevű iroda vezetője.

Tervei főként komplett belsőépítészeti tervek, lakások, üzlethelységek és persze teaházak. A teaház nagyon jó gyakorló, kísérletezőterep egy építésznek, ahol az adott környezethez kell az összetett mondatokból felépülő mondanivalóból minden fölösleges szót és írásjelet kihúzni. Sokan, igazán nagynevű építészek is készítettek már teaház terveket, installációkat. Talán a szakmában különcnek tartott, éppen magasba épített teaházairól ismert Terunobu Fujimori esetében valósul meg leginkább a jelenlegi építészet érvényes kritikája egy új élhető építészet távlatainak felvázolásával.

"A Tsubaki Építész Design Iroda azon dolgozik, hogy olyan tereket hozzon létre, amelyek kedvesek az embereknek és a Földnek is. Természetes anyagokkal körülvett, egészséges, biztonságos és kényelmes életet kínálunk egész évben. Olyan építészeti terveket igyekszünk létrehozni, amelyek lehetővé teszik, hogy az épület melegséget és teret biztosítva együtt növekedjen az azt belakó emberekkel."- mondják.


Egyensúly és kényelem

Amikor egy épületre gondolunk, akkor először elképzeljük, majd papírra vetjük az elképzelésünket. Az egyensúly mindenre vonatkozik, a szerkezetre, költségekre, esztétikára, a tulajdonosra a designra és az építkezésre. Ha ezek közül bármelyik elveszti az egyensúlyát, az építmény léte bizonytalanná és kényelmetlenné válik. Nem számít, hogy egy építész mennyire szereti az épületét, ha a tulajdonos örömét leli benne.  Az épületet a tulajdonos, az épület tervezője, a kivitelező együttműködésben, egyfajta szimbiózisban kelti életre azzal a szándékkal, hogy hosszú időn át adjon meleg befogadó otthont. Ezen a helyen fogják tölteni mindennapjaikat együttélve a természeti környezettel."

Számos teaház terve közül it a 方丈庵 Hohjo-An nevűt mutatjuk be, ami Tokióban egy társasház bejáratában álló üres raktárban jött létre. A gazda egy galéria tulajdonos az üzlet berendezésének egy részét is fel akarta használni, így kerültek a váróhelységbe a székek és egy társalgó berendezése. A bejárat után elegáns, álló tsukubai várja a vendéget, hogy megtisztogassa kezét, hogy aztán bent megtisztítsa lelkét is.

A japán teaház, a chashitsu (amiről sokat írtunk itt) és a hozzá tartozó kultúra és szellem 500 évvel ezelőtt alakult ki. A "Soan teaház" Sen no Rikyu innovációja volt az addigi hagyomány eredményeinek felhasználásával.

A japán teaházról japantea.hu oldalunkon olvashat többet.

 

Hohjo - an teaház

Hohjo - an teaház

Hohjo - an teaház

Hohjo - an teaház

Hohjo - an teaház

Hohjo - an teaház

Hohjo - an teaház

A teaház előkészító helysége a Mizuya  (vizes szoba)

Hohjo - an teaház

Hohjo - an teaház

Hohjo - an teaház

方丈庵 Hohjo-An

 

Shinagawa-ku, Tokyo

Társasház bejárati tér felújítása és beépítése

Alapterület: 25.7㎡

Építés ideje 2015