Kosár
Az Ön kosara üres

Zöld citromtorta matchával

Matcha Rindou, frissen szedett citrom és hét tyúk

A tea virága

Egy hete nálunk is virágzik a tea.  Egyenlőre egy kis próbaültetvényünk van, az első év tapasztalatai után lépünk tovább. Ma felbaktattam a hegyen Matchával a kutyával és Sipirccel a macskával, hogy citromot szedjek a kedvenc tortámhoz. A citromfát egy teraszon más fák takarásába ültették már vagy húsz éve és láthatóan jól érzi magát.  Valójában egy narancsfa, amire citromot oltottak, kései érésűt.  Januárban, ha hideg lesz, majd betakarom, most még szabadon süti a Nap sok szép zöld termését. A tortához lime, vagy citromsárga citrom is jó. A torta egy magyarul talán linzertésztának nevezhető alapra épített crostata. Nagyon sokféle crostata létezik és mindnek  más a tésztája, ezért nincs egységes recept, ráadásul  még ezeknek is annyi variációja, ahány falu és ahány háziasszony.

a citromfa

De én ember vagyok. A tésztához szükséges:

  A lisztet érdemes átszitálni, a vajon kívül mindent hozzáadunk és kézzel átdolgozzuk, amíg homokszerű állagot kapunk.   Ekkor hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat és türelmesen addig gyúrjuk, amíg teljesen homogén nem lesz.  A mi tortánkat teljes kiörlésű liszttel és nádcukorral készítettem, ezért nem fog olyan jól mutatni a képeken, rám is szóltak, hogy képzelem, hogy ilyen minőségű édességet fotózok, de biztosíthatom Önöket, hogy nagyon finom. Miután kész a tészta és így néz ki,

lime torta matcha zöld teával

Ezután a tésztát fél óráig a hűtőben pihentetjük, közben elkészíthetjük a krémet, amihez szükségünk van:

Nekünk legalábbis ennyi van és így adnak napi öt tojást. Tojáson igazi, domborodó, kemény állagú fantasztikus, finom természetes tojást értek. Ehhez persze minden este meleg tápot kapnak tőlünk és mindenben támoatjuk őket.

lime torta matchával

A krém készítés kis, de lényeges  részletekben eltérhet. Tehát van:

Megreszeljük a citomok héját és kifacsarjuk a levüket, kivesszük a magokat..A most szedett BIO citrom illata semmihez sem hasonlítható.  Egy kis lábasban elkeverjük a cukrot  a tojások sárgájával. Hozzáadjuk  a citromlevet, citrmhéjat és tejet. ( Más verziókban a tejet teljesen elhagyhatjuk, vagy a citromhéjat csak rövid időre áztatjuk a krémbe, vagy a citromlevet leszűrjük. Mások keményítőt vesznek igénybe, de ez szerintem a torta szellemének lábbal tiprása.  Mivel teás oldalon vagyunk, ezért kevés vízzel, sűrű matchát készítünk és azt is hozzákeverjük a krémhez, amí így se nem zöld, se nem sárga, hanem zöldessárga színt  vesz fel. Lassú tűzön folyamatosan szorgosan kevergetjük,  Kb 5 perc alatt a krém besűrűsödik, ezután pihentetjük, kicsit állni és hűlni hagyjuk.

Közben kivesszük a tészát a hűtőből és egy sodrófával fél centi vastagra nyújtjuk és csipkés szélű crostata formába, vagy kivajazott tortaformába helyezzük, a tészta szélét felhajtjuk a forma oldalára és egy villával szorgosan kilyuggatjuk, majd 150 fokon sütőtől függően kb 15 percig sütjük, amikor kezd pirulni kivesszük.  Még nincs kész, de úgyis vissza kel tennünk a sütőbe.  Eljött az ideje, hogy készre keverjük a krémet.  Felverjük a négy tojás fehérjét, jó keményre sikerül, hála a tyúkoknak, akiknek neve is van. Ezután a citromkrémet óvatosan de határozottan összekeverjük a habbal és beletöltjük a tortaformába úgy, hogy befedje a tészta szélét is.A képen egy kódot rejtettünk el.Vagy mégse.

lime torta matchával

 

Visszatesszük a sütőbe és még 10 percig sütjük. Amikor a hab/krém elkezd pirulni, elforgathatjuk a tortát, hogy egyenletesen süljön, de a legjobb ha szép sárga /zöld lesz a teteje.

Kivesszük a sütőből. Ha most óvatosan hozzáérünk a tetejéhez, akkor érezzük, milyen rugalmas. Hagyjuk kihúlni, és hűtőbe tesszük. 

Felszolgálás előtt zöld citrom, vagy lime karikákkal, vagy rászitált matchával díszítjük.   Sajnos, vagy szerencsére nem vagyok ételblogger, ráadásul befutott egy vendég házaspár is, akikkel tisztes távolságból arról beszélgetünk, hogy a nullás vércsoportúak állítólag kevésbé kapják el a vírust. Mire észbekapok, hogy feldíszítsem és úgy fotózzam a tortát, a fele már hiányzik. Így csak egy bébi citrom kerül mellé. Közben felhív F. és elújságolja, hogy ő is elkapta  a vírust.

- Igen? Ne mondd, remélem nincsenek komoly tüneteid - mondom neki. -egyébként milyen vércsoportba tartozol?

- Én? Nullás Rh pozitív.

zöld citromtorta matcha zöld teával

lime torta matcha zöd teával