Kosár
Az Ön kosara üres

Bai Mudan fehér tea


 • Eredet: Fujian, Kína
 • Gyártási év: 2022
 • Jelleg: Napon szárított fehér tea
 • Elkészítési mód:

  Elkészítéséhez használjon 70-85 Co-ra visszahűtött,  lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy nagy csipetnyi 4 gramm teát.

  Készítsen eleinte egy-két perces, majd a negyediktől kezdve egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. A felöntések ideje a mozdulatok finomságától függ. Nagyon óvatosan felöntve akár 85 C fokos vizet is használhatunk 3-4 perces felöntéssel, lefedve.

  Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


4 290.- Ft

Megveszem

 

Bai Mudan - Fehér peónirózsa

Fehér tea bai mudan  

Kora nyári szedésű, napon szárított fehér tea. Egy barkás rügy és egy kifejlett levél. Koffeintartalma alacsonyabb, mint a tavaszi teáké.

  Az alábbi leplezetlenül erotikus dal megsejteti a peóni  - magyarul bazsarózsa  - virág szerepét a keleti gondolkodásban.  

  95.  QIN WEI
  A Qin és Wei,
  Most széles elterülő víztükör.
  Hölgyek és urak,
  Bazsarózsa virágözönnel érkeznek.
  Egy hölgy azt kérdi:
  " Látták már? "
  Mire egy úr:
  - Én igen.
  De mutassa csak meg mégegyszer!
  A Wei-en túl,
  Tágas rét, sok örömöt rejt.
  Így hát urak és hölgyek, együtt hancúroznak,
  Sok kis bazsarózsát mutatnak egymásnak.  

  (Ódák könyve 95. Ismeretlen szerző)

  Egyesek magukat a dalokat, mások a dalok összeállítását Konfuciusznak tulajdonítják.

A mudan: a peónirózsa jelentésgazdagsága a kelet-ázsiai képzőművészetben lenyűgöző, a jólét, a gazdagság, a méltóság jelképe. A fehér peónia a virágnaptárban az 5. hónap, a kiteljesedett tavasz szimbóluma. A mudan gyökérről szaporodik, ő a hím virág, a szépséget és vágyat megtestesítő drágakő. Mi köze egy nagy múltú virágnak egy amúgy szintén nagy múltú teához?  Mi is ez a Bai Mudan?
 

 •   白 Bai :  A nap ideogrammja egy kis vesszővel, ami az éppen felkelt nap fényét jelöli: Fehér, ragyogó, fényes.
 •   牡  MŰ:  Az ökör jele, amit a tú fonetikus jele módosít. Az első jel az ökör, vagy hím, igavonó állat jele, a tú pedig élőlény, és egy tárgy, ami keresztül-kasul átszeli a földet. Ez  együtt az ökrösszekér, a gazdagság, a mennyegzői, termékenységgel telt bőség jele
 •  丹 Dan:  Cinóber, bíbor, vörös ékkő, vagyis kifinomult díszítés, a halhatatlanság alkimista jele.

 

 Mudan a hímnemű bazsarózsa, a peóni, a leggazdagabb virág, a legkifinomultabb szépség szinonimája, a vörös ékkő virágba zárt gazdagsága, a pezsgő, kiteljesedett, termékeny tavasz megtestesülése. A Bai Mu Dan egyszerűen maga a fehér, szépségesen  ragyogó (peóni) bazsarózsa. A Bai Mudan mostmár teaként a tea második (Fujianban és Yunnanban) harmadik szedésének (április vége, május eleje) fehér teája, egyben külön teakategória. A második szedés együtt hagyott és leszedett hármas rügyét bármilyen vidéken így nevezik: Bai Mudan. Fujianban saját klónról terem, aminek a neve narcissus (!), pihés mint a yin zhen és ízben is hasonló, de már kiteljesedett, egyszersmind kövérebb is a finom felhangok nélkül.

Belépő a fehér teák világába itt >>>>>>

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

Fehér tea bai mudan

fehér tea bai mudan

fehér tea bai mudan

fehér tea baimudan

bai mudan tea leaf

bai mudan white tea

Fehér tea bai mudan