Kosár
Az Ön kosara üres

Asamiya sencha Okumidori


 • Eredet: Asamiya, Shiga, Japán
 • product.gyarto: Seiseido
 • Gyártási év: 2023
 • Jelleg: Prémium japán zöld tea
 • Elkészítési mód:

  Használjon 75 Co -ra visszahűtött lágy, tisztított vizet, 7-8 gramm teát, előmelegített teaszettet.

  Készítsen 1-1,5 perces felöntéseket, két intenzív, egy erős, de lágyuló, majd további három "híg", de édes felöntést kap. A felöntésekhez használjon egyre forróbb vizet egészen 90-95 Co-ig. Felbontás után gondosan lezárva tartsa hűtőszekrényben 5 Co-on.

  Hideg vízzel való elkészítéshez használjon 12 - 13 g Okumidori teát 500 cc vízzel.

  Eszközöket a shincha elkészítéséhez  japán tea kellék kínálatunkból választhat.


7 390.- Ft

Megveszem

Asamiya tea

おくみどり 朝宮茶 80g

 Asamiya sencha Okumidori 80 g

Nagy örömmel mutatjuk be Önöknek az Asamiya senchákat. Tizenhét év alatt sok-sok termelőt és teatájat képviseltünk és mutattunk már be, de sosem vártuk nagyobb izgalommal egyiket sem, mint ezt most. Ennek elsősorban az az oka, hogy a terület, a fajták olyan szerencsés, különleges elegyet alkotnak, amilyet talán sehol máshol nem. Ujiban matcha a matcha, Yaméban gyokuro a gyokuro, Kagoshimában kabusecha a kabusecha, az ember pont azt kapja amit vár, persze ezer színben, változatosan. A Shigában fekvő Asamiyában viszont olyan ötvözetet és színt kap a tea, ami elgondolkodtat, kísérletezésre csábít és legfőképpen örömmel tölt el. A vidék minden jel szerint valóban Japán legrégebbi teatermő területe, a hagyomány szerint Saicho  (Denshi daishi) nevű szerzetes hozott többféle teamagot magával kínai útjáról Enryaku 24. évében, 805-ben, amit a Hiei hegyen Otsu falu mellett ültettek el és kezdtek nevelni. A híre mellett viszont az íze is különleges, így az 1200 éves tradíció nagyon is élő és keresett a teabarátok körében.

Amit mi itt Asamiya teának nevezünk tulajdonképpen inkább Shiga, vagy Omi tea, aminek három nagy termőterülete van:

 • Asamiya,
 • Omi Tsuchiyama
 • és Mandokoro

Várhatóan a teljes termékpalettát bemutatjuk. Most pont a közepébe vágunk, ha az jó, akkor minden jó lesz.

A termőterület jellegzetességeit és történetét itt mutatjuk be Önöknek.

Asamiya sencha okumidori

Okumidori

Az Okumidorit (おくみどり egy még viszonylag ritka fajtának számít, lágy, selymes karaktere pedig különösen szerethetővé teszi. Szintén shizuokai őshonos fajtára támaszkodó nemesítés.  Apja a Yabukita, anyja viszont a Zairai #16″ (静岡在来16号), 1974-ben született sencha termelésére.  A zairai, mint vad, avagy bennszülött fajta megjelölésről itt ejtettünk néhány szót. Viszonylag későn rügyezik, fagytűrő és bőtermő, kevéssé fanyar, lágy zöld ízű, különös módon az öntet színe is inkább a zöld felé hajlik könnyed frissítő umami ízzel.

A tea gyártója, teamestere Tatsuo Takeda, aki a Nemzeti Japán Teaversenyen megkapta a verseny nagydíját.  (Ez amolyan életműdíj, nemcsak egy teára vonatkozik, megkapta már Marukyu-Koyamaen is)

Gazdag, finom umami íz nagyon kevés fanyarság és/vagy keserűség.

Túláradó gyümölcsös aroma, főleg az első két-három öntetben.

Koku (íz) ○○ ● ○○○○ frissesség
umami ○ ● ○○○○○ fanyarság

Ezt a teát Miyajiri-ban, Asamiya nyugati részén termelték.
A termelő Tatsuo Takeda, aki a Nemzeti Teaversenyen elnyerte aMezőgazdasági Miniszter kitüntetését, ez lényegében a verseny Nagydíjának számít. Teája  a kézzel szedett Asamiya sencha egy pont híján maximális pontot és Nagydíjat kapott a sencha kategóriában.Erős édessé, gazdagság, ritka kincs.

A Shiga teák szülőföldjét ezen az oldalon mutattuk be részletesebben. Az Asamiya tea Japán öt nagy teájának egyike (Yame, Uji, Kawane és Saitama mellett) Kyoto és Shiga határán 450-550 méter magasan fekszik A vidék teaültetvényeinek nagy része organikus, vegyszermentes, mikroklímája kitűnő a teatermesztéshez, mert meleg, de este hűvös, és alapvetően párás, ködös. A tea hírneve nagy, ezért előszeretettel hamisítják.  A hírnév nagy, de a termőterület kicsi, ezért a hozzáértőkön kívül kevesen ismerik, sőt hagyományosan Ujihoz, Ujitawarához, Wazukához szokták csapni a végeredményben nem túl messze fekvő Asamiyát. A legrégebbi japán tea emlékműve Otsu faluban van.

 

nakagawa seisei do teaház

asamiya sencha okumidori

asamiya sencha okumidori

 

asamiya sencha okumidori

asamiya sencha okumidori

asamiya sencha okumidori

asamiya sencha okumidori

asamiya sencha okumidori

asamiya sencha okumidori

A teáról hamarosan részletesebb leírással jelentkezünk.

nakagawa seiseido teaház

nakagawa seisei do teaház

nakagawa seisei do teaház

nakagawa seisei do teaház