Kosár
Az Ön kosara üres

Mengding Ganlu


 • Eredet: Mengding-hegy Yaan, Szecsuán, Kína
 • product.gyarto: Sichuan Mengdingshan Tea Co
 • Gyártási év: 2021
 • Jelleg: Prémium kínai zöld tea
 • Elkészítési mód:

  Elkészítéséhez használjon 70-75 Co-ra visszahűtött lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy nagy csipetnyi 4-5 gramm teát.

  Készítsen eleinte egy perces, majd a negyediktől kezdve egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. Az elkészítés során a legfontosabb a jó minőségű víz használata és az Ön mozdulatainak finomsága.

  Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


8 890.- Ft

Termékünk átmenetileg nem kapható

Mengding Ganlu - Édes harmatcsepp a ködös hegycsúcsról  蒙顶 甘露.

mengding ganlu

Vége a 3-4000 forint/ 50 gramm árú Mengding Ganlu teáknak. Az eredeti birtoktea ezen az áron elérhető 2018-tól.  A régi áron csak más "mellék-birtokok" egyebekben elfogadható de nem eredeti rügyteáit lehet csak megkapni. Egyébként nem ez a legdrágább mengdingi tea, hanem a Shiya és a Shihua.

  Az állandóan ködös hegy csupán tizenöt kilométer hosszan nyúlik el, kb 120 km-re Délnyugatra Chengdutól, légvonalban kb. 40 kilométerre északnyugatra Emeitől, a Mingshan kerület székhelye Yaan város fölött. A MengDing a klasszikus kínai teavidékek legnyugatabbra eső területe , továbbhaladva elveszünk a Transzhimalája, és Tibetet övező magashegységek között. Mikroklímáját az Emei hegyéhez hasonlóan jelentősen befolyásolja a szecsuáni fennsíkról a hegyek felé felszálló légtömegek által szállított soha meg nem szűnő csapadék, pára és köd. Itt ontja tartalmát a földre a ?nyugat-szecsuáni égi tölcsér?. Az itt termelt teák 742 óta kötelezően beszolgáltatandó teák voltak, kereskedelmi forgalomba egyáltalán nem kerülhettek. Ez persze tönkre is tette volna a helyi teaművelést, így a kínai teák közül egyedüliként a maguk a mengdingi tekartek is császári tulajdonban maradtak a Tang dinasztiától egészen 1300 éven át a Qing dinasztia végéig. A néphagyomány úgy tartja, hogyha a legjobb teát akarjuk megkóstolni, akkor a teát a Mengding-hegyről kell beszerezni, vizet hozzá pedig Zhenjiang Zhongling-forrásából vegyünk, felölelve ezzel  a teljes kínai teahagyományt nyugattól, keletig.  A Császári kert nevű teakert 1186 óta működik és hagyományosan  zöld teákat termeszt, a következő szortimentekben:  

Mengding ganlu kínai zöld tea

mengding ganlu prémium kínai zöldtea

  

 • Édes harmatcsepp (Ganlu)                            zöld tea 
 • Sziklavirág: (Shiya),                                     sárga tea  
 • Sárga hajtás: (Huangya)                               sárga tea
 • Örök tavasz ezüstlevél (wanchun Yinye)         zöld tea
 • Rizshajtás ( Miya)                                        zöld tea
 • Cui  Yu (jádezöld bambusz)                          zöld tea 
 • Mao feng (havas csúcs)                               zöld tea
 • Mao Jian (havas rügy)                                  zöld tea
 • Édes csepp Yu Lu                                       zöld tea
 • Yu Ye  (halacskák)
 • Négy csésze illata - Si Bei Xiang

Miért kerül ennyibe ez a tea?  Mert megpróbálunk bemutatni néhány olyan teát, ami jóval más teák fölött áll minőségben és ízlésben egyaránt. 

mengding ganlu prémium kínai zöldtea

mengding ganlu prémium kínai zöldtea

mengding ganlu prémium kínai zöldtea

  mengding  

Szecsuáni teákhoz egyáltalán nem könnyű hozzájutni. Szecsuán nem igazán van rászorulva az európai, vagy amerikai exportra. Az organikus teákat termő szecsuáni teaterületek korlátozott  termőképességűek. A Meng Ding hegy  teáinak éves termése nem éri el a 60.000 tonnát, beleértve a második és harmadik szedés teáit is. A mengdingi teákhoz jellemzően tehát csakis elsőkézből a termelő szövetkezetektől, vagy kistermelőktől lehet hozzájutni.

mengding ganlu prémium kínai zöldtea

mengding ganlu prémium kínai zöldtea

mengding ganlu prémium kínai zöldtea

mengding ganlu

mengding ganlu

  mengding ganlu  

Az épület, ami egykoron a Tea és Ló kereskedelemmel foglalkozó részlegnek adott otthont, a hegy lábánál található. A teatermesztést, beszolgáltatást ellenőrző részleget 1074-ben alapították és nagy szerepe volt a Tibet felé zajló kereskedelemben.   

 A hely szelleméhez híven a Meng Ding teák eredete a buddhizmushoz kötődik, egy, a legenda szerint  Pu Hui, más források szerint egy Wu Lizhen 吴理真 nevű kínai buddhista szerzeteshez, aki a Nyugati Tang dinasztia elején (24-206) i.sz. 53-ban hét teafácskát ültetett el a Menghan hegy kolostorának kertjében. A fákról szedett teáról az a hír járta, hogy sokféle betegségre gyógyírként hat és meghosszabbítja az életet. Így lett a szecsuáni Meng Ding tea a Halhatatlanság teája (? ? - Xian Cha), minden más teát csak ehhez képest határoztak meg és neveztek úgy, hogy ?a másik?. A Meng Dingről származó teák voltak a szecsuáni teatermesztés legkorábbi gyermekei. A Tang dinasztiától kezdődően beszolgáltatandó teaként bukkannak fel az adóíveken a kora tavaszi Meng Ding teák, sőt Fő Teaként hivatkoznak rá. Az ős fákról mindmáig szedett, immár 2000 éves teát ma isteni teaként szedik és ízlelik. A Gan Lu  voltaképpen egy szecsuáni Bi lou Chun, egy  erősen sodrott fehér - világoszöld színű, organikus rügytea,  édes, világos, sárgászöld öntettel. A ködös hegy édes harmatcseppe a meng dingi teák legmagasabb minőségi fokozata. A szüret általában április közepén-végén kezdődik, a feldolgozás módja pedig kínai viszonylatban is egyedülálló kézi munka; a rügyeket négyszer, ötször tenyérben sodorgatják mindig azonos irányban. A sodrás egészen a kívánt forma elnyeréséig folytatódik. Ma úgy tartjuk, hogy a Mengdingi teák képviselik a legmagasabb színvonalat a sodort, sütött, organikus kínai zöld teák között. Végelenül kifinomultak, ízletesek és ízlésesek, kicsit sem szúrósak, de néha a virágminták is hiányoznak róluk. Kárpótlásul inkább édes gyümölcsök, kajszibarack aromáit visszhangozzák. Egy magashegyi környezet, félrevonult magashegyi teái.

A Ganlu édes haramtcsepp szorosan kötődik Lu Tong híres költeményéhez és a Ganlu felkeléshez, amiről bővebben itt olvashatnak. 

Belépő a zöld teák világába itt >>>>>>

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

kunding

             

_