Kosár
Az Ön kosara üres

Prémium Ren Shen Wang


  • Eredet: Anxi, Fujian, Kína
  • Gyártási év: 2023
  • Jelleg: Ginszenggel ízesített oolong tea
  • Elkészítési mód:

    Elkészítéséhez használjon 100 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy teáskanálnyi, 7 gramm teát.

    Egy rövid, pillanatnyi felöntés után, amit nem iszik meg, készítsen eleinte fél perces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket.

    Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


3 890.- Ft

Megveszem

 

Royal Ren Shen Wang - Vörös Ginszeng Király 

 

ginszeng oolong tea ren shen wang ginseng oolong tea

Ennek a válltozatnak a neve Wang Zhong Wang

 
A teák ízesítésének ősrégi a hagyománya és ha visszalapozunk ebben a történetben, azonnal feltűnik, hogy önmagáért, vagyis csupán az ízért (ahogy az a mai nyugati elgondolás szerint történik) szinte sosem ízesítették a teát. Az íz a teán mindig funkcionális volt, a funkció pedig maga az életerő, az egészség. Kezdődött a Tang dinasztia őrölt és forró vízben elkevert gyömbérrel ízesített teájával, aztán mellékerült a fahéj, hamar találkozott a tea a jázminnal, a krizantémmal, a lótusszal és a licsivel, de minden társ önmagában is megtalálható a fantasztikusan gazdag és hermetikus kínai orvoslás könyveiben. A gyógynövényként való alkalmazás mindegyikük esetében véd, vagy élettel telít, vagy mindkettőt teszi egyszerre. Ilyen, a tudomány által soha semmilyen formában meg nem erősített tulajdonságokkal ruházza fel a népi hagyomány a ginszenget (rénshēn, ember gyökér), mert vitalizál, növeli a válaszadó képességet, csökkenti a reakcióidőt, növeli a libidót (!). A kínai orvoslás szerint tilos más fertőzést gátló szerekkel együttszedni, mert egymást erősítő hatásuk akár végzetes is lehet. A ginszeng tipikusan yang tulajdonságokkal bír, teával társítva már majdnem robbantószer, ezért nem feltétlenül azoknak a nagyiknak tanácsolható tea, akik egyébként, rendszeres időközönként gurítanak le egyet-egyet Dr. Chen ginszengampulláiból. A ginszenggel ízesített teáknak egy alapvetően fontos tulajdonságuk van; jó minőségű ginszengből kell készülniük. A piac bőven kínál olyan teákat, amikben a ginszenget más, olcsóbb ízfokozókkal és édesítőszerekkel helyettesítik, legtöbbször édesgyökérrel. Ez könnyen felismerhető onnan, hogy a teáról gyorsan leoldódik a sütött por és nagyon édes. A kiváló minőségű ginszeng lassan, a harmadik felöntésre kezdi igazán megmutatni magát és visszafogott édessége mellett enyhén savanykás, könnyed, mentás, frissítő.
 

Fehér ginszeng

ren     
Ginszenget leginkább őszi teákra szokás tenni, mert azok nagyobb, húsos levelein jól korcsolyázik a hűsítő édesség és a ginszeng is ilyenkor frissebb. Technikailag az ilyen ízesített teák neve merített, vagy mártott tea és úgy készülnek, hogy a készresütés közben a tea mellé finomra őrölt ginszengport hintenek a wokba, ami átitatja, majd szinte rácementálódik a száradó teára. Léteznek egészen nagy, cementbogyós, ginszenggel sütött teák, vagy kicsiny, negyed borsószem méretű kavicshoz hasonlatos íz terminátorok. A nagyon kemény kicsiny bogyók gyanúsak, mert erősebb, kevésbé kifinomult sütésről árulkodnak esetleg tört levélen. Szóval jó tea alapanyag és még jobb ginszeng nélkül nincs jó ginszenges tea.

  Elkészítése megegyezik a wulong teákéval. Yixing, vagy üvegkanna, de még gaiwan is jó hozzá, amiben felmelegítve fantasztikus édes sütőtök, marihuána és sülő sütemény illata van. Rövid átmosás után az első három-négy, szintén rövid felöntés első ízlelésre sima, nyers teát ad. Mire méltatlankodni kezdenénk, hogy  mire ez a nagy felhajtás, fantasztikus, édes ízbomba robban a szánkban. Minél frissebb és gazdagabb a ginszeng, annál lágyabb, kenyeresen finom a tea íze, egy év öregedés után kicsit harapóssá válik, de még akkor is jól élvezhető.  Az ízek a menta, a hűsítő friss citrom és az édes édesgyökér között hullámzanak. Négy felöntés után a tea kikukucskál a ginszengből, ha kevésbé sütött, már ki is bomlik és egyre nyersebb, teás íz kezd eluralkodni, ami - tekintve az előzményeket - már sajnálatos búcsúként is felfogható, de vannak olyanok, akik mindaddig isszák a teát, amíg a teán egy kis morzsányi ginszengpor maradt. Igen, így van, a felöntések során a ginszeng nagy része feloldódik, vagy szemcsésen kerül át a teánkba, de gyakorlatilag leisszuk a zöld wulongról.

 

Vannak, akiket taszít ez az édesség, vagy maga a ginszeng-orvosság íz, mégis, összességében azt lehet mondani; ez a legnagyszerűbb, hittérítő tea annak, aki eddig csak filteren, vagy könnyed ízes izéken csiszolta teakultúráját.  Egy ilyen tea szemléltetése és elfogyasztása után aligha tér vissza a régi szokásokhoz, ez a tea végleg elvágja a teaglóbusz elmaradottabb, még csak fejlődő vidékeitől. A ginszenggel, édesgyökérrel ízesített mártott teák Fujian, Tajvan, Hong Kong és Korea kedvenc teái közé tartoznak. Afrodiziákum, gyógyító, vagy csodaszer hatását én egyiknek sem tudom megerősíteni, de az biztos, hogy könnyedén, észrevétlenül, álmatlanná tágítja az éjszakát.

 
A fenti képeken két különféle ginszeng teát mutatunk be.
ginszeng oolong tea ren shen wang ginseng oolong tea
 
Tea, mint Pompei

ginszeng oolong tea ren shen wang ginseng oolong tea

2017 prémium változat. Ez fog a kosárba kerülni.

ginszeng oolong tea ren shen wang ginseng oolong tea

 

 
Prémium ginszeng oolong tea
 
Ginszengbékák, teahínár
ginszeng oolong tea ren shen wang ginseng oolong tea
Elmosás után, ginszenggel átitatott tea lapul a csészében

ginszeng oolong tea ren shen wang ginseng oolong tea

ren

Középen az eredeti, balra két, jobbra  négy felöntés után. látszanak a még megmaradt ginszengporszemek

Az oolong teákról bővebben itt és itt olvashat, az oolong tea gyártását itt ismerheti meg.

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.