Kosár
Az Ön kosara üres

Dong Fang Mei Ren prémium tea


  • Eredet: Tao Yuan 桃园, Tajvan
  • Gyártási év: 2022
  • Jelleg: Természetesen fermentálódott oolong tea
  • Elkészítési mód:

    Elkészítéséhez használjon  95 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy teáskanálnyi, 7 gramm teát.

    Egy rövid, pillanatnyi felöntés után, amit nem iszik meg, készítsen eleinte 20 másodperces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket.

    Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


9 890.- Ft

Megveszem

 

Dong Fang Mei Ren - Keletről jött szép ember

 

Dong Fang Mei Ren extra prémium tea

Versenyeztetett, prémium minőségű oolong tea. 

- Van mézük?

- Igen, ez akácméz, ez levendula, ez selyemfű.

- Van méze orchideából?

- Hogyne itt van ez a tea.

 

dong fang mei ren  

 Dong Fang Mei Ren    Keletről jött szép ember

Dong Fang Mei Ren

alias Bai Hao,

lásd még Oriental Beauty,

továbbá Silvertip Oolong

és a leginkább giccses név: pezsgő oolong 

A termelő az alig 35 éves Zhang Jiaqi , aki 2019-ben a legmagasabb pontszámmal a professzionális gyümölcsös aromájú kategóriában megnyerte a 24 éve életre hívott ún. Tea Világbajnokságot (GreatTaste Awards Competition) 

Lentebb egy film a termelőről, nagyon érdekes.

 


 dong fang mei ren oriental beauty tea

  A Dong Fang Mei Ren a Tajvan északi részén fekvő Xinzhu (Hsinchu) kerületének sötét wulongteája, amit Fujianban és mostmár Kína más részein is gyártanak, de hiába, a Keleti szépség egy kis járás ritka teája. Nyár közepén szüretelt, igazi kései, már-már őszi hangulatú tea. A Bai Hao (fehér szőrme) név a kis fehér barkával borított rügyekre utal, melyet a felső két, már érett levéllel együtt szednek le és fermentálnak legalább 80-90%-os mértékben az ezüstfehér rügyekkel kevert sötétbarna, avarszerű teává. Már nem sok kell, hogy menthetetlenül feketévé váljon, de ezt lágyítja, mézesen enyhíti a fehér rügyek felbukkanása.

A Bai Hao létrejötte, vagy kegalábbis annak legendája az egyik legszebb példája a teával szemben felmerülő modern (nyugati) igény, az ősi tapasztalat, és a természeti környezet  találkozásának. Egy tajvani teáskönyvben feljegyzett legenda szerint a Bai Hao-t egy Peipu faluba való paraszt "találta fel" a XIX. sz. végén, amikor az országban tömegesen kezdtek el oolong termeléssel foglalkozni, főleg Fujianból a jobb sors reményében bevándorolt földművesek, akik először északon a lapályosabb, ezer méter alatti szinteken próbálkoztak. Szóval a mesebeli földműves úgy járt, mint sok kortársa, hogy a melegebb években az alacsony tengerszint fölötti magasságokon kis muslicaszerű zöld rovarok tönkretették az éppen szedésre váró nyári termést. Ez sokszor megesett azon a környéken, de abban az évben a rovarok tömegesen lepték el az ültetvényeket, a kár óriási volt. Ahelyett, hogy a termést kiselejtezte volna,  az egész termést; a rügyeket, az érett, egészséges és a foltos megsérült, bebarnult leveleket, a helyi szokástól eltérően, erősen fermentáltan egészben feldolgozta. A helyi exportkereskedőknek  annyira megtetszett a szokatlanul édes és lágy ízű tea, hogy a szokásos ár dupláját fizették az áruért, így ragadt a teára a "Peng Feng Cha" (Ponfeng Cha - Duzzadó szél) név.  A tea bekerült a szokásos kereskedői körbe és különlegességként adták tovább. A Bai Hao-t valamikor a második világháború előtt bemutatták a jövendő II. Erzsébetnek, aki állítólag elragadtatásában egy keleti hölgyhöz hasonlította és a történet szerint így kiáltott fel: - Such a beautiful tea! Like an Oriental Beauty!!!

 

   A történet szinte biztosan az indiai teákkal szemben alternatívát kínáló tajvani teák akkori erős marketingjének része volt, úgyis mondhatnánk, hogy ez egy  reklámlegenda, de jól rámutat a Nyugat által támasztott igények és a Kelet által nyújtott minőségi termékek egyáltalán nem véletlenszerű találkozására. Egyébként pedig az ún. arisztokrácia, az uralkodók és a papság felülmúlhatatlan szerepet játszott és játszik a gasztronómiai marketingben: amit az elit megkóstolt, iszik, eszik és kedvel, az mindenképpen jó és követendő példa.


 

Dong Fang Mei Ren extra prémium tea

                             

A muslicákról szóló történet nem legenda, hanem a teatermesztés mindennapjainak valósága. A "muslicák" tudományos neve Jacobiasca formosana, ezt  Paoli írta le 1936-ban, illetve a Cha Xiao Lu Chan nevű bogár és a teatermesztés fontos természetes kísérőjelenségei. Az észak-tajvani páradús klíma olyannyira kedvező életkörülményeket kínál ennek a parazitának az elterjedéséhez, hogy az májustól júliusig tömegesen lepi el az ültetvényeket. Van, ahol permetezéssel, vagy indiai citromfű ültetésével védekeznek ellene,  bár semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy ez valóban hatásos biológiai védekezés lenne  a mai Bai Hao ültetvényeken viszont hagyják, hogy a rovar tönkretegye az új termést. Ahol a rovar apró sérüléseket okoz a levélen, foltszerűen spontán fermentáció megy végbe és ez, bár az első nyári termés jelentős csökkenésével jár, pótolhatatlan minőségjavulást is okoz, mézesen édes, sima, száraz ízt kölcsönözve a teának.   Az apró kabóca a levél fonákján sérti meg a levelet és szívja ki a nedvek egy részét.

Az oolong teákról bővebben itt és itt olvashat, az oolong tea gyártását itt ismerheti meg.

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

dong fang mei ren oriental beauty tea dong fang mei ren oriental beauty tea

Dong Fang Mei Ren extra prémium tea

        Dong Fang Mei Ren extra prémium tea

 


 Dong Fang Mei Ren extra prémium tea

 

  A tea 5000 éves történetében a Bai Hao csak egy apró, de újkeletű példa arra, hogyan születnek új és újabb, valóban kitűnő és előzmények nélküli teák. A Bai Hao ősi múltja a fujiani oolongok készítésének kézműves tapasztalata, karrierje mégis a XX. század elejének teatörténelméhez kötődik. Stílusa a malátás, édes wulongok és a mély, ámbra yunnani fekete teák között szolgálja ki a nyugati ízlést. Minősége szorosan összefügg színével - a legjobbak a tea-népnyelv szerint öt színben (kék, rozsda, sárga, fehér, fekete) pompáznak. Felöntés után hihetetlen, őszi rozsdaszínekben játszik, íze az aszalt sárgabaracktól és a mézes aszútól hangos és a hatodik csésze után sem halkul. Mi pedig csak

ülünk és csodálkozunk, honnan való ez a Keletről jött szép ember? 

 Dong Fang Mei Ren extra prémium tea

 

Megjegyzés: a Dong Fang Mei Ren név szó szerint azt jelenti: gyönyörű keleti szépség (nő). Ugyanezeknek az ideogrammoknak van egy másik olvasata is, ami viszont azt jelenti: minden keleti ember. Mivel keleti emberből meglehetősen sok van, ez gúnyosan az indokolatlanul drágán árult teák közönségességére utal, vagyis arra, hogy a Dong Fang Mei Renért néha szégyenletesen magas árat kérnek. Ennek a szarkasztikus névnek a hétköznapi, utcai, vagy még inkább piaci megfelelője a  Pong Fong, ami olyasmit jelent: "duzzogó tea", merthogy Penfeng Cha az elégedett duzzadó (értsd pénzt hozó) tea, ellenben a Pong Fongnak csak az önérzete nagy, teaként mit sem ér. Ha valahol rossz teát kapnak, mondják csak azt: Pong Fong!!

_ Dong Fang Mei Ren extra prémium tea   dong fang mei ren     dong fang mei ren 

Dong Fang Mei Ren Cha

 

Dong Fang Mei Ren Cha

     

dong fang mei ren oriental beauty tea