Kosár
Az Ön kosara üres

Hagyományos sütésű Tie Guan Yin


  • Eredet: Anxi, Fujian, Kína
  • Gyártási év: 2022
  • Jelleg: Hagyományos sütésű zöld oolong tea
  • Elkészítési mód:

    Elkészítéséhez használjon enyhén visszahűtött, kb. 90 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy teáskanálnyi, 7 gramm teát.

    Egy rövid, pillanatnyi felöntés után, amit nem iszik meg, készítsen eleinte fél perces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket.

    Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


4 590.- Ft

Megveszem

Tie Guan Yin - a Kegyelem Vas Istennője - hagyományos sütés 

hagyományos sütésű tie guan yin oolong tea                         

   A Tie Guan Yin oolong teaként való felhasználása a hagyomány szerint 1725 ben kezdődött. Attól kezdve egészen a múlt század utolsó évtizedéig a Tie Guan Yin egy többé-kevésbé erősen sütött, wuyi shan-szerűen fermentált, de nem megsodrott, hanem labdacsokba göngyölített, besodrott tea volt. Erősen, 50-70 % ra fermentálták, majd faszén fölött besütötték.
Természetesen kézzel sodorták "sárkányfej" alakúra és a fementáció miatt vörös színt kapott a levél széle. Mint minden rendes oolongot, ezt is faszénen pirították. A levél sötétsége a felöntés után feltárul és tulajdonképpeni zöldre vált. Az öntet sárga, kevés vörös árnyékkal különösen a későbbi felöntésekben, az íze testes, kövér, hosszú, kifinomult, édes utóízzel. Ez a tea nagyon különbözik a nálunk megismert és megszeretett türkizzöld oolong teáktól. Ízéből és illatából hiányzik a zöld oolongok mély, vegetális, hosszú utóízű karaktere, aki azt keresi csalódni fog, inkább cognac szerű, kifejezetten könnyed és frissítő öntetet ad. Nyáron, amikor olvad az aszfalt és nem is hiányzik a szörp jellegű esszencia teák intenzitása, tökéletes tea. Két teához lehetne talán némi fenntartással hasonlítani, egyrészt a japán hojichákhoz, másrészt az érlelt oolongokhoz. Itt és most tehát az Anxi oolongok eredeti karakterét kóstolhatja.

Tie Guan Yin teáink egy távoli, Belső Anxi teljesen vegyszermentes, organikus kertben születnek.  Új teraszos, vad vidék, ahol a csodásan friss zsenge ízt, gyermek tie guan yinek (öt éves csemeték) fiatal leveleiből készítik. A kerttel tizenhét éve van gyümölcsöző kapcsolatunk.

 

hagyományos sütésű tie guan yin oolong tea       hagyományos sütésű tie guan yin oolong tea       hagyományos sütésű tie guan yin oolong tea       hagyományos sütésű tie guan yin oolong tea       hagyományos sütésű Tie Guan Yin oolong tea  

 

Az oolong teákról bővebben itt és itt olvashat, az oolong tea gyártását itt ismerheti meg.

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.