Kosár
Az Ön kosara üres

Huang Jin Gui


  • Eredet: Anxi, Fujian, Kína
  • Gyártási év: 2021
  • Jelleg: Enyhén fermentált zöld oolong tea
  • Elkészítési mód:

    Elkészítéséhez használjon enyhén visszahűtött, kb 85-90 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy teáskanálnyi, 7 gramm teát.

    Egy rövid, pillanatnyi felöntés után, amit nem iszik meg, készítsen eleinte fél perces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket.

    Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


4 190.- Ft

Megveszem

 

Huang Jin Gui - Arany fahéjszirom

Huang Jin Gui Oolong tea

A Huang Jin Gui 黄金桂 Anxi hagyományos oolong teája, amit valószínűleg a XIX. sz. közepén fejlesztettek ki a környék oolong teáiból  A Tie Guan Yintől némileg eltérő, hosszúkás levelű teát enyhén fermentálják, majd besütik.

A tea amiről nem tudjuk mi a neve, de Önök majd segítenek kitalálni, valószínűleg a XIX. sz. közepén született egy Minnan vidéki városban a környék oolong teáinak keresztezésével.  A helyi megszokott teáktól  némileg eltérő, hosszúkás levelű teát enyhén fermentálják, majd röviden besütik.

A felöntött tea aranyos, sárgászöld színű, illatos, puha levelű, nagy polifenol tartalmú.  Különös, más teáktól eltérő illata miatt egy virághoz hasonlítják.


  A teának két eredetlegendája is van. Az egyik szerint egy fiatal lány  Zi Qin  egy Wang Xiping nevű férfihoz ment feleségül. Az esküvő után egy hónappal meglátogatták a férfi szüleit. Ez a látogatás a "pár hónap múlva" nevű helyi szokás keretében történt, ilyenkor a szülők egy zöld selyemövet ajándékoztak az ifjú feleségnek, ezzel kívánva neki termékeny, áldásos életet, és sikeres családalapítást.  Wang nagymama még ettől is tovább ment, mivel Wang nagypapa hozzánk hasonlóan szenvedélyesen szerette a teát, maga is művelt és készített teákat, ezért a kert sarkában álló teafácskákból hármat kiásott, átkötözte a gyökerét egy vörös szalaggal és a fiataloknak adta, legyen nekik sok teájuk is. El is ültették otthon a fiatalok a fácskákat annak rendje és módja szerint, és lám, alig két évvel később a fácskák olyannyira megerősödtek, virágoztak és annyi levelet hajtottak hogy ifj. Wang elérkezettenk látta az időt egy kis tea készítésére. A helyi Kínában korainak számító teaszedési szokások szerint tavaszünnep környékén kíméletesen leszedte a fácskák leveleit és sodorni kezdte a  konyhában, amit abban a pillanatban fantasztikus intenzív, édes osmanthusra emlékeztető virágillat öntött el. Az elkészített tea erős, sárga öntetű különlegesen finom ital volt. A szomszédok hamar megneszelték, hogy Wangéknak különleges teájuk van hajtásokat kértek belőle és hamar elindult a versengés közöttük a minél jobb tea készítésére. A tea anyafája, aminek 10 cm vastag törzse volt és magasra nőtt, állítólag a hatvanas években is élt még, mígnem egy átültetési kísérlet következtében 1967-ben elpusztult, A tea, amit viszont egy virágról neveztek el, ma is létezik, virágzik és sokan szeretik.
A másik történetet majd legközelebb mesélem el.

Huang jin gui oolong tea

Huang Jin Gui

Huang Jin Gui

Huang Jin Gui

Huang Jin Gui

Huang Jin Gui

A zöld wulongokat jól záródó fóliában, vagy fémdobozban érdemes hűtőszekrényben, de mindenképpen hűvös, sötét, száraz helyen tárolni!

Az oolong teákról bővebben itt és itt olvashat, az oolong tea gyártását itt ismerheti meg.

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.