Kosár
Az Ön kosara üres

Ban Tian Yao


 • Eredet: Wuyi-hegység, Fujian, Kína
 • Gyártási év: 2017
 • Jelleg: Fermentált, faszénen sütött oolong tea
 • Elkészítési mód:

  Elkészítéséhez használjon  95 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy bő teáskanálnyi, de inkább pontosan kimért 7 gramm teát.

  Egy rövid, pillanatnyi felöntéssel mossa át a teát és a keletkező öntettel a teáskészletet, majd öntse ki. Ezután készítsen eleinte egy perces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. A tea felöntésekor keletkező habot le kell húzni az öntet felszínéről. A vizet eleinte ne közvetlenül a teára öntse, hanem a tea mellé, majd később kezdjen erőteljesebb nyomást gyakorolni a levelekre.

  A Wuyi sziklás oolongok eredeti elkészítése csupán három felöntésről szólt  (más források szerint ötről). Ez azt jelenti, hogy lehet és szabad intenzívebb önteteket készíteni, amelyek elegendő virággal árasztják el a csészénket.  Ma már talán elfogadottabb a sok, akár 8-10 rövidebb felöntés

  Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


3 290.- Ft

Termékünk átmenetileg nem kapható

 

Ban Tian Yao - Félúton az ég felé

ban tian yao 2015     A Wuyi Shan 武夷山 gerincét a hagyomány szerint kilenc sárkányfészek övezi, köztük az egyik hegyoldalon mered félúton az ég felé a "három virág" sziklaszirt. A Ban Tian Yao 半天腰 egyik neve erre a meredek kitett szirtre utal.  A tea másik régi neve 半天鹞 fehér sólyom volt a Ming dinasztia Yonglenianjian kolostorához kapcsolódva. Azt mondják, hogy a Yonglenianjian kolostor vezetője egy éjjel álmot látott, amiben  egy fehér sólyom szállt a hegyek fölött és a kolostor fölött emelkedő  hegyoldalon egy magot a csőrében tartva körözött, majd ledobta azt a hegyoldalra, félúton a csúcs felé,a  virágos szirt közelében.  A szerzetes ellenőrizni szerette vona álmát, ezért egy fiatalabb szerzetest küldött fel a három virág szirtre, hogy nézze meg, történt-e ott valami szokatlan az éjjel. Az eső esett, a sziklák csúszósak voltak, a szerzetes elindult, de vissza kellett jönnie a kolostorba segítségért és egy társával együtt ment a meredélyre kötéllel biztosítva az utat. Végre viszontagságos, nehéz és veszélyes kapaszkodás után ott álltak a völgy felé hajló három virág szirten, ahol semmi szokatlant nem találtak, kivéve egy ismeretlen, de frissen kicsírázott magoncot, ami már meg is vetette aprócska gyökereit a sziklán itt-ott fellelhető, átázott földfoltokon. A szerzetesek óvatosan felemelték egy darabka földdel együtt és elvitték a kolostorba, ahol elültették és gondosan felnevelték. A szerzetes biztos volt benne, hogy mivel a növény  álmában jelent meg, így égi ajándék és elnevezte, "mint a sólyom" teának, avagy "égből jött teának". Mivel a sólyom és a hegyhát neve nagyon hasonlóan hangzik a tea neve idővel "félúton a hegycsúcs", illetve "félúton az ég felé" lett, ezzel is emlékezve a három virág szirtre, ami félúton a hegyháton található, félúton az ég felé.

 A Ban Tian Yao  egy gao dang, azaz  legjobb minőségű tea, a többi Wuyi teához hasonlóan kislevelű Bohea-fajta, közepesen fermentált, szelíden sütött. Virágos tónusai visszafogottak, de érzékelhetőek. Sokkal kifejezettebbek a csokoládéra, kávéra, pörkölt malátára emlékeztető karamellás, édes illatok. Ízében üdítő, kerek, szép, gyümölcsösen édes. Kitűnő tisztító tea.

Gong fu cha kellékekkel és környezetben kötelező elkészíteni. Hosszú, 3 perces felöntésekből is ötöt, hatot bír ki, visszafogottabb stílusban előadva nyolc-tíz alkalomig is eljut. A képen az őszi, nagy levelű fajta látható, mi az utóbbi időben jobb szeretjük a tavaszi, kis levelű fajtát.

Az oolong teákról bővebben itt és itt olvashat, az oolong tea gyártását itt ismerheti meg.

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

  武夷山 wuyi shan   ban tian yao 2015 Őszi, nagy levelű változat   bantianyao wuyi shan rock tea   Ban Tian Yao wuyi yan cha, olong tea, wulong tea   ban tian yao 2015   ban tian yao 2015   ban tian yao 2015   ban tian yao 2015   ban tian yao 2015