Kosár
Az Ön kosara üres

Da Hong Pao


 • Eredet: Wuyi-hegység, Fujian, Kína
 • Gyártási év: 2023
 • Jelleg: Fermentált, faszénen sütött oolong tea
 • Elkészítési mód:

  Elkészítéséhez használjon  95 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy bő teáskanálnyi, de inkább pontosan kimért 7 gramm teát.

  Egy rövid, pillanatnyi felöntéssel mossa át a teát és a keletkező öntettel a teáskészletet, majd öntse ki. Ezután készítsen eleinte egy perces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. A tea felöntésekor keletkező habot le kell húzni az öntet felszínéről. A vizet eleinte ne közvetlenül a teára öntse, hanem a tea mellé, majd később kezdjen erőteljesebb nyomást gyakorolni a levelekre.

  A Wuyi sziklás oolongok eredeti elkészítése csupán három felöntésről szólt  (más források szerint ötről). Ez azt jelenti, hogy lehet és szabad intenzívebb önteteket készíteni, amelyek elegendő virággal árasztják el a csészénket.  Ma már talán elfogadottabb a sok, akár 8-10 rövidebb felöntés

  Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


5 890.- Ft

Megveszem

Da Hong Pao - Nagy Vörös Köntös A++

ta hong bao oolong tea

Ennek a teának két drágább változatát is bemutatjuk:

Enyhén sütött vad Da Hong Pao A+++

Bíbor Da Hong Pao 

Da Hong Pao          Nagy Vörös Köntös

  Da Hong Pao, vagy Ta Hong Bao, sőt Ta Hung Pao, mind helyes átirat. A Nagy Vörös Köntös maga: A TEA. A kánon szerint a legritkább, legnehezebben elérhető, megfizethetetlen, gyógyító erejű tea, aminek eredeti, 300 éves anyafái ma is megtalálhatóak a Wuyi egyik szűk szurdokában.

Da Hong Pao nevű teafajta nincs.  Mint bizonyára tudják a Wuyi sziklateái genetikailag állandó fajtákból gyártott, faszénen sütött oolong teák és nevük legtöbbször megegyezik a gyártáshoz használt fajta nevével is. A Da Hong Pao teához a Bei Duo 北斗一号, azaz Nagy Göncöl No. 1 . illetve a Qi Dan 奇丹 "Furcsán bíbor", vagy más Shui Xian jellegű nagylevelű fajtákat használnak ezeket akár blendként keverve.

Mindenesetre az első számú tea címénél jobb ajánlólevél (vagy marketing fogás) ma sem kell, összességében viszont azt eredményezi, hogy a kitűnő névre sok-sok tucat-tea települ, a kicsit jobbak ára pedig ha nem is a csillagoknál, de az ég alján kezdődik.

A legendát sokszor sok helyen leírták, röviden itt és most csak annyit, hogy a Qing dinasztia egyik magasrangú hivatalnoka a környéket járta, amikor elhatalmasodott rajta betegsége és rövidesen élet-halál között lebegett. Végül a WuYi egyik csúcsán álló kolostor szerzetesei vették gondjaikba és a hagyomány szerint az ősklónokról származó teával meggyógyították. Hálából a felépülő tisztségviselő visszatért, elzarándokolt a sziklapadhoz, ahol a három öregecske fa áll és ráterítette a hatalmát és háláját jelképező vörös palástot.

Azt is leírtuk már, hogyan szedik az ős fákról a világ legdrágább teáját, azt még nem, hogy tavaly a szedést a fák védelmében bizonytalan időre felfüggesztették. A másod-harmadvonal teái már szélesebb közönséghez is eljutnak.

z egy kiváló, nem túlsütött, "enyhe sütésű" Da Hong Pao,  Mély, illatos, kellemes erővel.

Elkészítéséhez használjon kis űrtartalmú (150-200 ml) yixing kannát, porcelán, vagy celadon csészét, 95Co-os vizet egy elmosás után tetszőleges idejű felöntésekkel. Az eredeti gongfucha recept 4-5-szöri, 2-3 perces  felöntést kér a teától. Mi, ha lusták vagyunk, beérjük 20-40 másodpercig és 8-10-szer ismételjük.

A Wuyi oolong teák megfelelő körülmények között nagyon sokáig, akár évtizedekig is eltarthatóak. Ez a tea 2016. április eleji szedésből származik.
 

Az oolong teákról bővebben itt és itt olvashat, az oolong tea gyártását itt ismerheti meg.

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

ta hong bao oolong tea

ta hong bao oolong tea

ta hong bao oolong tea   ta hong bao oolong tea

wuyi hegyi szikla oolong tea   

wuyi hegyi szikla oolong tea

wuyi hegyi szikla oolong tea

 

wuyi hegyi szikla oolong tea