Kosár
Az Ön kosara üres

Shui Xian


 • Eredet: Wuyi-hegység, Fujian, Kína
 • product.gyarto: Wuyi Organikus Teakert
 • Gyártási év: 2016
 • Jelleg: Enyhén fermentált faszénen sütött oolong tea
 • Elkészítési mód:

  Elkészítéséhez használjon  95 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy bő teáskanálnyi, de inkább pontosan kimért 7 gramm teát.

  Egy rövid, pillanatnyi felöntéssel mossa át a teát és a keletkező öntettel a teáskészletet, majd öntse ki. Ezután készítsen eleinte egy perces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. A tea felöntésekor keletkező habot le kell húzni az öntet felszínéről. A vizet eleinte ne közvetlenül a teára öntse, hanem a tea mellé, majd később kezdjen erőteljesebb nyomást gyakorolni a levelekre.

  A Wuyi sziklás oolongok eredeti elkészítése csupán három felöntésről szólt  (más források szerint ötről). Ez azt jelenti, hogy lehet és szabad intenzívebb önteteket készíteni, amelyek elegendő virággal árasztják el a csészénket.  Ma már talán elfogadottabb a sok, akár 8-10 rövidebb felöntés

  Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


5 890.- Ft

Termékünk átmenetileg nem kapható

 

Shui Xian - Könyörgés a Halhatatlanokhoz / Vizitündér

Shui Xian oolong tea  

                          Shui Xian    shui xian     Halhatatlan vízimanók?

 

Shui Xian oolong tea

 

A Shui Xian a már megszokott virágos, nagyon illatos sötét wulong formát nyújtó, a Wuyi hegység, a Fenghuangshan és Minbei hegyeinek eredet teája. Ma ez a nagylevelű rengeteg aromát termelő variáns adja a Dan Cong teák alapját és a Wuyi-hegység ültetvényeinek 40%-án is Shui Xian leszármazottakat használnak. Minden valamirevaló teának van legendája. A Shui Xian eredete egészen a Wuyi oolongok születéséig visz vissza. A  Qing dinasztia (1644-1911) idején, azon belül is a XVII. sz. végén egy új teavariánsat fedeztek fel és vontak be az intenzíven fejlődő wulong gyártásba. Olyan időszak volt ez, amikor a leveles teák mindent elárasztó uralma  idején új, kézműves teák jelentek meg. Az addig ismeretlen teafajta a kislevelű Yan Cha alfaja lehetett. A teát a szóbeszéd szerint a Taoista Halhatatlanok barlangjának közelében fedezték fel. Mivel a teát különlegesen ízletesnek, egészségesnek és méregtelenítőnek találták, azt Shui Xiannak nevezték el. A Shui Xiant leggyakrabban "Narcissus" teaként fordítják, magyarul Vízitündérnek nevezik a teaházak, de a dél-fujiani dialektus a teatörténetben sok félreértéshez vezetett már.        A kérlelni (vö. imádkozni) fujiani kiejtése nagyon hasonlít a shui ("shwee") "szóra", ami vizet jelent. Shui Xian népszerűen fordítva vízi tündér, valóságosan "a halhatatlanok kérlelése" - emlékeztetve a  helyre, ahol feltalálták, méginkább emlékeztetve a tea és a taoizmus szoros kapcsolatára.

A Shui Xian levelei nem igazolják, hogy kislevelű teafajtával állunk szemben. Hatalmasak, hosszúak, vaskosak, zöldessárga színből helyenként egészen sötétre pörköltek.  Illata hazugan virágos, íze széles folyómeder, ami évek hosszú során jelentősen változhat.  A Ta Hong Bao mellett a Shui Xian az egyik leghálásabb érlelt sötét wulong. Csak legyen elegendő bátorsága és pénze, hogy megfizesse.

 

Az oolong teákról bővebben itt és itt olvashat, az oolong tea gyártását itt ismerheti meg.

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

Shui Xian oolong tea   Shui Xian oolong tea   Shui Xian oolong tea   Shui Xian oolong tea

Shui Xian oolong tea