Kosár
Az Ön kosara üres

Tie Luo Han


 • Eredet: Wuyi-hegység, Fujian, Kína
 • Gyártási év: 2017
 • Jelleg: Fermentált, faszénen sütött oolong tea
 • Elkészítési mód:

  Elkészítéséhez használjon  95 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy bő teáskanálnyi, de inkább pontosan kimért 7 gramm teát.

  Egy rövid, pillanatnyi felöntéssel mossa át a teát és a keletkező öntettel a teáskészletet, majd öntse ki. Ezután készítsen eleinte egy perces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. A tea felöntésekor keletkező habot le kell húzni az öntet felszínéről. A vizet eleinte ne közvetlenül a teára öntse, hanem a tea mellé, majd később kezdjen erőteljesebb nyomást gyakorolni a levelekre.

  A Wuyi sziklás oolongok eredeti elkészítése csupán három felöntésről szólt  (más források szerint ötről). Ez azt jelenti, hogy lehet és szabad intenzívebb önteteket készíteni, amelyek elegendő virággal árasztják el a csészénket.  Ma már talán elfogadottabb a sok, akár 8-10 rövidebb felöntés

  Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


3 900.- Ft

Megveszem

 

Tie Luo Han - Vas harcos szerzetes

tie luo han wuyi shan oolong tea  

Tie Luo Han - 铁罗漢 - Vas Harcos Szerzetes

Az elmúlt évek legjobb évjáratából származó, kis levelű, tavaszi, nagyon jó minőségű tea.

A teából nagylevelű és kislevelű változatot forgalmazunk, jelenleg a kislevelű elérhető.

Tie Luo Han oolong tea

  A négy eredeti wu-yi hegyi tea közül (Da Hong Pao, Bai Ji Guan, Tie Luo Han, Shui Jin Gui) a Tie Luo Han volt a legelső, amiről már  a Tang dinasztia idejéből fennmaradtak hivatkozások. Mivel ebben az időben a mai értelemben vett oolong tea bizonyosan nem létezett, a név valami teljesen másra kellett utaljon, ráadásul a Song dinasztiából és azután is maradtak fenn ilyen nevű teával kapcsolatos feljegyzések. Az eredeti név talán harcművészeteket gyakorló szerzeteseket idézett, akik egyúttal teatermesztéssel is foglalkoztak.  A tea nevének megfejtése egész kultúrtörténeti lavinát indít el és a buddhista és taoista tradíció gyökeréig vezet vissza.

   Ismert, hogy Bodhidharma, az V. században tevékenykedő iráni, esetleg indiai származású buddhista szerzetes hosszabb időt töltött a Shaolin kolostorban. Bár semmiféle hitelt érdemlő történelmi forrás nem erősíti meg, számos legenda, monda számol be arról, hogy ott  különböző meditációs gyakorlatokat végzett, (többek között az Izmok és Inak megengedő feszítését, a csontvelő átmosását és ehhez hasonlókat), megvetve a ma is ismert harcművészetek alapjait. Meditációs tréningje során 18 ún. Luo Hant vezetett be a harcművészet és a meditáció eszköztárába. Luo Han egy ősi buddhista szanszkrit kifejezésből az "Arahantból", s annak elődjéből az Arihanból származik, jelentése: "akik legyőzik ellenfeleiket".   Bodhidharma maga is harcos volt és Sarvastivada tanítója, Prajinatara küldte kortársa, Bodhiruci felkutatására. A 18 Luo Han Indiában is ismert, ott a 18 Győzőként" (szanszkrit nyelven: Astadasajacan) vagy 18 győztesként (szanszkrit: Astadasavijaya) ismert.  A 18 győztes az Indiai Ksatreya Vajramutki legfontosabb tanítása, egyben a 18 Paramitas (olyan gyakorlatok, melyek hozzásegítenek a spirituális tökéletesség eléréséhez) metaforái.  Ezek a gyakorlatok az ősi indiai gyógyító tradíció részei és egészen a brahmin hagyományig, sőt az indiai civilizáció születéséig vezethetők vissza, erről a Bhagavad Gita is tanúskodik. Ennek a kultúrának sarokkövei voltak a gyógyító és harci művészetek és más spirituális technikák. Minderről részletesebben a lap alján.  

Tie Luo han oolong tea

tie luo han oolong tea

A Tie Luo Han a vas szerzetes, a fentiekből talán valamennyire érthető, hogy nem konkrét személyről, nem is mesebeli figuráról, hanem a brahmin őskultúrában gyökerező buddhista meditációs technika egy eleméről van szó. A tea fémet vesz fel, fémet hordoz, sok-sok teában köszön vissza a meditációra, a buddhista hagyományra, vagy az elemekre való utalás. A Tie Luo Han nem csupán tea, hanem állhatatos, befelé forduló, önreflektív, a harcművészetek kitartását, koncentráltságát idéző tea művelés.

A  Tie Luo Han, csakúgy, mint nagynevű társai WuYi párás, nedves, sziklás, barlangokkal, hasadékokkal tűzdelt homokkő és gránit erdejében nő, kislevelű (bohea) fajta, amit derékmagasságban tartanak évi négy-öt szedéssel.

  A Tie Luo Han erősen virágos, virágosan erős, igazi Qi tea. Egyszerre élvezhető finom, barackos, muskotályos bája és a földből feltörő teába kalickált erő. Lehet szép felöntéseket  készíteni vele, de ez a wuyi teák közül a legalkalmasabb az eredeti gong fu cha idejének kipróbálására. 4-5 felöntés egyenként 3-4 percig totális ízeket és felfrissülést ad. Az itt látható tea is jól mutatja, mennyire megtévesztő, amikor sötét wulongról beszélünk, ez a tea is éppen hogy eltáncolt a zöldből, máris megállították, minden levélen sötét csík mutatja a besütés nyomait. A gong fu chát kezdd a Feng Huanggal,  folytasd a Tie Luo Hannal, ez a virágos út és ennél jobb nemigen lehet.  

Tie Luo han oolong tea         

Tie Luo han oolong tea  

A  "18 Győztes " lényegében 18 alapvető mudra  (az Arahant rituális, szimbolikus kézmozdulatai) ezek mindegyike meghatározott légzésgyakorlatokhoz, lépésekhez és különböző meditációs témákhoz kapcsolódik. A "18 Győztes" a gondolkodás és megértés három különböző szintjét tartalmazza, öszekötve a test,a beszéd és a tudat szintjeit.  A kínai budhizmusban ezek a relaxációs, meditációs szintek "San Chin, vagy San Chan" (három csata, vagy három megértés) néven váltak ismertté. A három csata, vagy három megértés az ezoterikus szerzetesek által végzett tudat, beszéd és testgyakorlatokat jelentik.  

 

A test nyugalomba helyezésének  a Három győzelmet megtestesítő legfontosabb gyakorlatát ma  "San Chin " pozícióként, vagy rituális mozdulatként ismerjük.  A San Chin minden más harcművészet védekező állásától különbözik. Ez az az állás, amiben a védekező szerzetes ruházatát figyelve, lábainak helyzete a külső szemlélőnek teljességgel láthatatlan. Ez az egyetlen pozíció, ami a Vajrát (mennyország) testesíti meg, egy mozdulatba sűrítve a fizikai és mentális harmóniát és egyendúlyt. Ebben az állapotában a test 5 elemi szintre tagolódik, ezek mindegyike három egyenlő léptékben fordul el a másikhoz képest. Ez a több részre tagoltság Buddhát jeleníti meg (azt, aki Éber), Dharmát (a Buddhák által megvalósított és az embereknek megtanított princípiumok teljességét és törvényeit) és Sanghát (a követők kongregációja, vagy csoportja). A három részre tagolt, a külső izmok formájában követhető, valamint a belső szervekre is ható elcsavarodás egyensúlya a test ereje által valósul meg, s mint ilyen, bár teljesen nyugodt, mégis bármikor képes a külső körülményekre reagálni. Ez az egyetlen helyzet, amelyben a szerzetes az összekulcsolt tagokkal végzett meditációból képes felállni és leülni.

Sok mai kínai és koreai templomban találunk külön Arahant termet, ahol életnagyságú szobrokban ábrázolják a 18 Arahantot, mindegyikük e rituális mozdulatsor egy-egy mozdulatát jelenítve meg. Ezek a szobrok sokszor többszáz évesek és sok különböző kultúra befolyásának jeleit hordozzák.  A 18 arahant által megformált mozdulatsor képezi a kínai harcművészetek és az abból kiágazó sok-sok harcművészeti ág alapkövét. A modern Shaolin tradíció azt mondja erről: "Luo Han Shi Ba Shou - Luo Han 18 keze)" a Shaolin hagyomány első Hsing (formája). Valószínűleg a koreai "Ship Pal Gi" (18 fegyver és 18 kéz) neve is a "Győztesek"  eredeti kínai elnevezésére vezethető vissza (Shi Pa Luo Han Shou).  

    A Mudrák, Naták, és Pratimák voltak a ma ismert harci művészetek alappillérei. Olyan mozdulatsorok voltak, melyet buddhista elvek alapján indiai (hindu) harcosok gyakoroltak mély harmóniába rendezve a légzést, figyelmet, értelmet, összpontosítást és a test egyéb funkcióit. Mellékes célként képesek voltak az ellenfél fegyver nélküli semlegesítésére és az ön-felfedezésként használták a meditációt a tudat különböző szintjeinek érvényesítésére. A 18 Luo Han a következő:

 

 • Duo Yen - a beszélő szerzetes
 • Fou Hu - a tigrisvadász
 • Ya - a néma szerzetes
 • Ying Jun - a bőkezű
 • Zui  - a részeg szerzetes
 • Ying Bin - a fogadó
 • Chang Mei - hosszú szemöldök
 • Jiang Jin - a tudós professzor
 • Luo Hu Luo - a mandarin
 • Shou - a fösvény  szerzetes
 • Pang  - a kövér szerzetes
 • Da Tou - a nagyfejű
 • Ai - rövidítés
 • Bing - a beteg
 • Yiang Sheng *- az egészséges
 • Shen Ding - a nyugodt
 • Xiang Lung - kis sárkány
 • Jing Ding - a zen szerzetes

 

Akit komolyan érdekelnek a Luo Han meditációs és harci mozdulatok, keresse ezt a címet.

Az oolong teákról bővebben itt és itt olvashat, az oolong tea gyártását itt ismerheti meg.

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

 

Tie Luo Han oolong tea   Tie Luo Han oolong tea