Kosár
Az Ön kosara üres

Fortin Yerba Mate


  • Eredet: Paraguay
  • product.gyarto: Lauro Raatz S.A
  • Gyártási év: 2023
  • Jelleg: prémium mate
  • Elkészítési mód:

    70-75 fokra kevert víz, folyamatos, nem hosszú felöntésekkel.


3 980.- Ft

Megveszem

Yerba mate Fortin

A felirat azt mondja  (és igaza van) :  nem lehet kiinni.

yerba mate fortin

"YERBA FORTÍN"

A paraguayi mate esszenciája.

Közepes, finomra vágott és őrölt mate kevés porral, ahogy azt Paraguayban szokás. 

Füst, vagy nem füst??

Sokan egyetlen és kizárólagos választóvonalként szabják meg a füst jelenlétét.

Először is: hivatalosan egy tea minőségének megítélésekor a füst általában hibának számít. Kivéve, ha a füst természetes eleme az adott teának  (lásd a leghíresebb füstös teát a Lapsang Souchongot) A maték esetében ez a helyzet, mind technológiai szempontból mind az ízlés részeként a füst jelen lehet a yerbán.  Ma már egyre jobban terjednek a hőcserélős szárítók, ahol a kazán hőforrása és az innen esetleg kijutó füst nem kerül közvetlen kapcsolatba a matéval. De vannak kultúrák, stílusok, emlékek, tradíciók, ahol ez a mate igenis fontos alkotórésze. Onnan közelíteni tehát egy matéhoz, hogy az füstös, vagy sem, csak egy a megannyi szempont közül.  Ennél sokkal fontosabb a gyártástechnológia minősége, a legfontosabb a termesztés minősége, a blend (!), a teamester ízlése. 

A paraguayi maték esetében a finomabb vágat, a teltebb íz, karakán, dohányos teákat ad.  De a dohány nem füst, hanem szájban maradó határozott íz.  Akárki akármit mond, ez a tea nem füstös.

Nem csoda, hogy a legjobb maték pont ökofarmokról, vagy tradicionális ültetvényekről származnak. Próbáld csak összehasonlítani valamelyik nagyipari matét bármelyik kézműves teával!  Visszatérve a Fortinraa, a füst itt is kötelező természetes elemként jelenik meg, de nem ül rá a teára, sőt inkább dohánynak nevezném, amit vastag, mindent befedő virágos rét és szénaboglya illat kísér. Az energia tartalma miatt a robbanóanyagot kereső kutyák valószínűleg azonnal kiszúrnák a reptéren. Az íze intenzív, finom, aromás, virágos, expresszív. Nem agresszív, nem otromba, de  dohányos, teljes, aszalt szilva, dió kitudja még mi minden jelenik meg a hosszan lecsengő, szánkat kitöltő ízkavalkádban.  Energiatartalma elegendő egy egész napos favágáshoz, vagy nagy koncentrációt igénylő feladatok  (pl. gaming) ellátásához.

A Rubia, Onoiru mellett a legjobb paraguayi mate, könnyebb, de finomabb.

best before: 25.04.2025

Nueva Germaniáról és a paraguayi yerba mate eredetéről egy Nietzsche teája címmel részletesebben itt.

Neu Germania

Nietzsche matéja

A weblap és marketingmentes paraguayi Fortin brand történetén keresztül a natív mate és az én XX századom históriájába tekinthetünk bele. A Fortínról senki sem mondaná meg, hogy az egyik legrégebbi mate termesztő és gyártó. Ezen a néven írott történelme 1951-ben kezdődik a Neumann családban, akiknek a felmenőik még a XIX. század végén Németországból vándoroltak ki Paraguayba a jobb boldogulás reményében. A ma is családi üzlet Nueva Germania területén San Pedro kerületben található.  Igen ez az a Nueva Germania, amit 1887-ben alapított Bernhard Förster, pángermán vizionárius és felesége Elisabeth Förster-Nietzsche,  Friedrich Nietzsche két évvel fiatalabb húga.  Elképzelésük az volt, hogy egyfajta modell-közösséget, kolóniát hoznak létre az Újvilágban, ami méltóan képvielheti a német faj felsőbbrendűségét. Csakhogy szembejött az esőerdő és a valóság és a két év alatt csődbe ment vállalkozás miatt Förster öngyilkos lett, Elizabeth hazatért és idejét a Nietzsche archívum  megszervezésének és a kéziratok önkényes átszerkesztésének szentelte, temetésén 1935-ben a Führer is részt vett.

Az árván maradt kolónia alapítótagok közül Federico Neumann 1896-ban Nueva Germaniában, 50 km-re San Pedrotól  tömeges méretekben kezdett yerba mate magvak gyűjtésével és palántázásával foglalkozni . Az első 20,000 növény pár éven belül termőre fordult és Neumann 1901-ben 8000 kilo "yerba mate canchada" boldog tulajdonosa volt. Úttörő  munkájának köszönhetően alakultak ki a termesztés alapelvei, felfedezéseinek köszönhetően San Pedro, Itapuá vidékén és Észak-Argentínában duplájára nőtt a yerba mate hozama. A kolónia alapító munkája eredményeképpen Nueva Germaniát ma is a yerba mate bölcsőjének (la cuna de la Yerba Mate) nevezik.  1948-től unokája Walter Neumann vitte tovább a céget és Nueva Germaniában gyűjtött matét dolgozott fel és szállított szekereken a Fortín de San Pedro malomba, Barrio Santa Ana de San Pedroban, ahol a mate elnyerte végleges formáját. Innen a név, mert 1951-ben Don Walter Neumann megvásárolta a Fortín malmot  Alberto García Ricarditól. Az immár Yerba Fortín néven működő vállalkozás stabil és gyümölcsötő kapcsolatot épített ki több mint 100 yerba termesztővel főként Nueva Germania, San Pedro, Tacuati, Lima területéről. Ez a kapcsolat az alapja az összetéveszthetetlenül intenzív ízt adó mate gyártásának. A mai tulajdonos és vezető Klaus Neuman, aki arra emlékeztet, hogy a bevándorlók úttörő munkásságának köszönhetően vált a vad-félvad növényből tiszta, biztonságosan fogyasztható, remek minőségű mezőgazdasági termék.

Fő elvük a természeti környezet és a benne élő ember, főként a bennszülött guaraní indiánok környezetének tisztelete. Kemikáliáktól mentes termesztés, szigorúan válogatott limitált termés. A feldolgozott leveleket 12 hónaig természetes környezetben érlelik, aminek során a mate eredeti éle tompul, az íz kiteljesedik, új ízharmóniák jelennek meg. Ugyanebből a kolóniából több márka is szárba szökött egyébként pl. Don Gerard (Gerardo vagy Kejá) Neumann de Nueva Germania,  ”SABOR NORTEÑO" nevű matéja.

A Fortín úgy került Európába, hogy az orosz és holland piacot átfogó, Yunnanban is saját teaültetvények felett rendelkező Moychay fedezte fel és saját márkaneve alatt csomagolta matéjukat. (Így esett be a nyugati tökökbe az Onoiru is). Most már az eredetivel megegyező, legendás tea az eredeti paraguayi csomagolásban érkezik.

yerba mate fortín

fortín mate

 

 

yerba mate fortín

yerba mate fortín