Kosár
Az Ön kosara üres

Hó ország zöld teája: murakamicha

A Murakamicha Japán legészakibb fekvésű teája

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea

Egy párszor beszéltünk már arról, mi a tea termesztésének a földrajzi határa és itt szóba jöttek extrém színhelyek, pl Anglia, Kanada és az Egyesült Államok. Azt szoktuk mondani, hogy a tea termesztéseének határa nagyjából a 38 szélességi fok.

Murakami 村上市 pont  itt van, éppen csak egy kicsivel túl ezen a határon, Niigata prefektúra északi szélén és a Japán-tenger partján. Vele szemben a tenger túlpartján Vlagyivosztok. Murakami valaha szamuráj őrváros volt a Murakami klán szolgálatában. Murakaminak a szamuráj múlton kívül három fontos terméke van; a hó, a lazac és a murakami marhaszelet. Tudják az a nagyon híres, amiből 30 deka egy közmunkás havi bére.

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea

Ez itt ugyanis hó ország.  Télen nincs rettenetesen hideg, de januártól biztosan fagypont környékén tanyázik a hőmérő mutatója és sokat havazik. A tartományi fővárosban Niigatában az átlagos januári hó mennyisége 90 cm! Márpedig ekkora hóban nem könnyű teát nevelni. Más tea vidékeken is előfordul hó, de a hóval fedett napok száma nem haladja meg egyben  a  7-8 napot - ennyit még kibír a tea.

Akkor itt hogyan lehetséges a tea termesztése? A kérdés nem úgy vetődik fel, hogy egyáltalán lehetséges-e, hanem, hogy gazdaságosan lehetséges-e? Itt nem hobby céllal, hanem kereskedelmi megfontoslásokból termesztenek teát. Ez úgy lehetséges, hogy az ember és a ta is alkalmazkodtak a szélsőséges körülményekhez.  Nagyon jó a talaj adottsága, jó a vízelvezetése,a teát a tengerre nyitott, de északról védett völgyekben termesztik, hidetgtűrő fajokat alkalmaznak (Yabukita, Hikari, Asanoka) és különleges figyelemmel készülnek fel a télre. Ősszel bőségesen trágyáznak, visszanyírva hibernációra késztetik a teát és a hó nyomásától kötözéssel, támasztékokkal óvják a tea bokrait. 

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea

  A Murakami cha japán teának nagy tradíciója van, a teatermesztés 1620 körül kezdődött ezen a vidéken, amit Hó országnak is neveznek. A szépen fejlődő tea gazdaságok a csúcsponton 650 hektáron műveltek teát. A különleges földrajzi helyzet nemcsak a tea termesztésben, hanem az értékesítési lehetőségekben is megmutatkozott, a Murakami cha elsőrangú exporttermék lett New Yorktól Vlagyivosztokig. De az idők változtak és a szántóföldi tea termelés termékeivel szemben nem tudott elég versenyképes lenni, ezért ma a 25 hektárra lecsökkent termőterületen ez a pont jelenti a japán teatermelés északi határát, egyszersmind ez a tea fő hívószava. Murakamiban tucatnyi bolt árulja  a helyi teát és az utóbbi években erőteljes kampány indult a legészakibb tea tradíciójának felélesztéséért. 

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea

A tucatnyi termesztő közül Goushi Iijima és felesége bérelt földön, 2 hektáron temeszt teát, további ugyanekkora területről vásárol fel teát. A család 1868 óta foglalkozik teával, bár feleséget délebbről Yokohamából talált.  Kézzel gyúrt versenyeztethető senchákat. és blendeket készít a terülletnek megfelelően meglehetősen limitált mennyiségben. A termelőtől vásárol teákat itt mutatjuk be nagy örömmel.

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea shuppin cha

Csúcsminőségű sencha 煎茶 品種

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea

Murakami helyzete