Kosár
Az Ön kosara üres

Hó ország zöld teája: murakamicha

A Murakamicha Japán legészakibb fekvésű teája

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea

Egy párszor beszéltünk már arról, mi a tea termesztésének a földrajzi határa és itt szóba jöttek extrém színhelyek, pl Anglia, Kanada és az Egyesült Államok. Azt szoktuk mondani, hogy a tea termesztésének földrajzi, klimatikus határa nagyjából a 38 szélességi fok. Egy kicsit efölött helyezkednek el a megmaradt grúz teaültetvények  (Kobuleti É. sz. 41°49')

Murakami 村上市 pont  itt van, éppen csak egy kicsivel túl ezen a határon, Niigata prefektúra északi szélén és a Japán-tenger partján. Vele szemben a tenger túlpartján Vlagyivosztok. Murakami valaha szamuráj őrváros volt a Murakami klán szolgálatában. Murakaminak a szamuráj múlton kívül három fontos terméke van; a hó, a lazac, egy különleges rizsfajta és a murakami marhaszelet. Tudják az a nagyon híres, amiből 30 deka egy közmunkás havi bére.

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea

Ez itt ugyanis hó ország.  Télen nincs rettenetesen hideg, de januártól biztosan fagypont környékén tanyázik a hőmérő mutatója és sokat havazik. A tartományi fővárosban Niigatában az átlagos januári hó mennyisége 90 cm! Márpedig ekkora hóban nem könnyű teát nevelni. Más tea vidékeken is előfordul hó, de a hóval fedett napok száma nem haladja meg egyben  a  7-8 napot - ennyit még kibír a tea. A teatermesztés egyik mutatója, hogy az évi középhőérséklet haladja meg a 12 C fokot. Itt épp nem haladja meg, de eléri.

Akkor hogyan lehetséges itt a tea termesztése? A kérdés nem úgy vetődik fel, hogy egyáltalán lehetséges-e, hanem, hogy gazdaságosan lehetséges-e? Itt nem hobby céllal, hanem kereskedelmi megfontoslásokból termesztenek teát. Ez úgy lehetséges, hogy az ember és a ta is alkalmazkodtak a szélsőséges körülményekhez.  Nagyon jó a talaj adottsága, jó a vízelvezetése,a teát a tengerre nyitott, de északról védett völgyekben termesztik, hidetgtűrő fajokat alkalmaznak (Yabukita, Hikari, Asanoka) és különleges figyelemmel készülnek fel a télre. Ősszel bőségesen trágyáznak, visszanyírva hibernációra késztetik a teát és a hó nyomásától kötözéssel, támasztékokkal óvják a tea bokrait. 

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea

  A Murakami cha japán teának nagy tradíciója van, a teatermesztés 1620 körül kezdődött ezen a vidéken, amit Hó országnak is neveznek, amikor  Murakami hűbérura, Tokumitsu Yakakuzaemon teamagvakakkal tért vissza Isében tett zarándokútjáról.  Más eredet legendák szerint maga a nagyúr Hori Naoyori hozott teát Ujiból. A helyi kormány mindvégig bátorította éás támogatta a tea termesztést. A szépen fejlődő tea gazdaságok a csúcsponton 650 hektáron műveltek teát. Az Ujiban 1738-ban Nagatani Sôen által feltalált sencha készítési módszert a XIX. sz. közepén, Shizuokát megelőzve vették át.  A különleges földrajzi helyzet nemcsak a tea termesztésben, hanem az értékesítési lehetőségekben is megmutatkozott, a Murakami cha elsőrangú exporttermék lett New Yorktól Vlagyivosztokig. De az idők változtak és a szántóföldi tea termelés termékeivel szemben nem tudott elég versenyképes lenni, ezért ma a 25 hektárra lecsökkent termőterületen ez a pont jelenti a japán teatermelés északi határát, egyszersmind ez a tea fő hívószava. Murakamiban tucatnyi bolt árulja  a helyi teát és az utóbbi években erőteljes kampány indult a legészakibb tea tradíciójának felélesztéséért. Ma összességében kicsiny területen, 25 hektáron trermelnek teát, de nem lennénk meglepódve, ha ez erőteljes növekedésnek indulna. Nem csak azért mert melegszik az éghajlat, mert magyr immár a kiwi és a füge is, hanem mert ez a tea tényleg különleges és jó. A fajta természetesen a hidegtűrő Yabukita, a feldolgozás klasszikus sencha erős szárítással a végén.  A tea kinézete nem prémium senchát idéz, a tea meglehetősen erős, robusztus és mégis van valami plusz és valami saját ennek a teának a karakterében.  Erős, komplex, hosszan tartó.

 

 

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea

A tucatnyi termesztő közül Goushi Iijima és felesége bérelt földön, 2 hektáron temeszt teát, további ugyanekkora területről vásárol fel teát. A család 1868 óta foglalkozik teával, bár feleséget délebbről Yokohamából talált.  Kézzel gyúrt versenyeztethető senchákat. és blendeket készít a terülletnek megfelelően meglehetősen limitált mennyiségben.

 

 

 

A termelőtől vásárol teákat itt mutatjuk be nagy örömmel.

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea shuppin cha

Csúcsminőségű senchájuk 煎茶 品種 csak mutiba készül érthetően drágán.

Murakamicha a legészakibb japán zöld tea

Murakami helyzete