Kosár
Az Ön kosara üres

A drogtea I.

Hazatértem után elhatároztuk, hogy bizonyítékokat keresünk ártatlanságunkra. H egy drogtesztet szerzett be én pedig titkos telefonhívásokat kezdeményeztem Kína, azon belül Yunnan felé, tájékoztattam partnerünket, hogy a beküldött tétel eljárás alá került és hogy a fenébe történhetett ez???

7562

Dolgos őszi délután volt.  Nagyon őszi és nagyon dolgos.   Mindkettőnknek különféle helyszíneken kellett helytállni, nekem az egyetemen, H.nak pedig a vámra kellett mennie, mert nagyobb - főleg puerh teákból összeállított - teaszállítmányunk érkezett. A gyerekek kicsik voltak és az oviban, iskolában vártak arra, hogy elszállítsuk őket az otthon melege felé. Pont innen érkezett az első vészjelzés, amikor különböző óvónénik és egyéb erők jelezték, hogy lennénk szívesek elszállítani a gyermekeket, mert a pedagógiai őrző-védő intézmény bezárt és csak a mi utódaink fogyasztják a levegőt és a türelmüket. Az előadás előtt még éppen sikerült megoldanom az elszállításukat, de éreztem, hogy valami nem stimmel – a vámosokra sem jellemző, hogy ilyen késő estig dolgoznak. Az előadás kezdete előtt többször próbáltam hívni H-t, de eredménytelenül; a telefon kicsöngött, de senki sem vette fel. Az előadás szünetében hívott fel ügyvéd barátunk T, aki közölte, hogy feleségemet, H-t letartóztatták.  

    -  Mégis, mi történt ? - kérdeztem hüledezve.

    -  Nem mondhatok semmit.

    -  Hogy hogy nem mondhatsz semmit, miféle játék folyik itt?  Illetve ott?

    -  Mondom nem mondhatok semmit, lehet, hogy lehallgatnak.  Na jó, figyelj, ... az a helyzet, hogy drog van a teában – és gyorsan letette.

    -  Drog?  Megőrültetek?! Mi folyik itt? - üvöltöttem, de már nem volt kinek beszélnem.

Az előadást valahogy befejeztem, aztán elmentem T-hez, mert a vámra hiába is mentem volna, és az addigi híreket újra és újra végigrágva vártuk a fejleményeket. T közben megadta a legjobb büntetőjogi ügyvéd számát, konzultáljak vele, mert ő gyakorlott ezekben az ügyekben. A Z-vel kapcsolatos kaland után arra gondoltam, hogy lassan én is az leszek, de próbáltam megőrizni a nyugalmam.  Annyi azért kiderült, hogy mind a gyorsteszt, és a lassú teszt is pozitív mintát adott, nem is szólva a drogkereső kutyáról, ami többször is jó minőségű hasisként azonosította a puerh teát. Ilyen esetekben a személyes jogok fabatkát sem érnek, a fakabátok nem teketóriáznak, hanem további fejleményekig hűvösre teszik az árut és az árut vám elé állító állampolgárt. Tekintettel jó magaviseletére, ártatlan szemeire és mérhetetlen igazságérzetére, H. egyenlőre megúszta a fogdába szállítást, ehelyett vámosok, rendőrök és mindenki túlórázva, az eset különlegességét taglalva, az irodákban várta, hogy a gyorsfutárral a pesti laborba küldött minta is pozitív lesz-e. Az eset régen történt, lehet, hogy meg sem történt, nem is igazában vagyok tisztában, hogy mi az éppen aktuális eljárás ilyen esetekben, de úgy emlékszem, hogy H. aznap este otthon aludhatott mert a labor szerint a puerh tea bár gyanús volt, de mégsem hasis, és egyébként is említést tettem már H igazság érzetéről és kitartásáról. Ettől függetlenül eljárás alatt maradtunk, ami egy sor akkoriban nem túl szórakoztató jelenet megszületéséhez vezetett.

Better call K !

Az ügyvédünk egy kis bérházi irodában működött, az ismerős „jogiképviselői” irodai pompa hiánya arra emlékeztetett, hogy bármi lehet arany, mégha nem is fénylik.K, akit azóta is nagyon kedvelek, leültetett, kikapcsoltatta telefonjainkat, az aksikat az asztalra helyeztük, majd meghallgatta, mi a szitu, miközben újabb és újabb cigarettára gyújtott.

      -   Az a helyzet Lacikám - mondta, - hogy ez elég nagy gáz. Egyenlőre elengedtek, de készüljetek fel a legrosszabbra. Követés, lehallgatás, meghurcoltatás, nem is szólva a médiáról, szinte biztosan lesz házkutatás és sajnos azt kell mondjam, hogy a házkutatások során furcsa dolgok történhetnek.  Esetleg elejt valaki valamit, a nyomozók pedig megtalálják, szóval jobb bebiztosítani magunkat.

Elmesélt néhány hajmeresztő történetet. Ott és akkor nehéz volt felfogni, mi is történik valójában, a büntetős ügyvédek pedig egyébként is hajlamosak a szükségesnél magasabbra tenni a tétet, mert ez biztosítja az anyagi jellegű energiák akadálytalan áramlását. Nehéz elfogadni, hogy bekerülve az igazságszolgáltatás gépezetébe az egyén kikerül a saját igazságának mezejéből és valami más kezd el működni helyette. Én éreztem, hogy egyetlen esélyem, ha ezt nem fogadom el, de azt is éreztem, hogy mint egy filmben nekem kell bizonyítékot találnom a saját igazságomhoz.

A nyomozó

Másnap légyottra hívtak minket a nyomozó hatósághoz.  Én tulajdonképpen csak külsős megmondó ember voltam, így is bántak velem a feltűnés nélküli irodában. S, a nyomozó rendkívül szimpatikus volt, gyors észjárású helyi erő, rámenős és természetesen nem rendelkezett különösebb ismeretekkel a teáról.

-  Itt van Lacikám, nézd csak meg – kezdte, miközben az arcomat fürkészte én pedig lassított felvételként követtem izgatott mozdulatait. - Én nem tudom, mi ez, de egyet mondhatok.  Nézd csak meg! Beírtam ide a keresőbe, hogy tea angolul és mi jött ki először? Na MI??   Drugs, látod? Drog Lacikám!!! A tea lehet drog és a drogból lehet teát főzni!!  Összefügg, érted?  Szóval hogy van ez az egész?

Az ember életében előbb-vagy utóbb eljön az a pillanat, amikor akár az élete múlhat azon, hogy képes legyen nagyon röviden összefoglalva, lényegre törően megvilágítani és elmagyarázni valamit. Éreztem, hogy most jött el ez a pillanat, ezért sóhajtottam és amennyire csak tudtam tanáriasan szenvtelen arccal belevágtam.

- Először azt kell megértenie, hogy mi, akik teázunk, szinte sohasem drogozunk, én például egyáltalán nem.  A tea ugyanis a tiszta ész, a tiszta lélek kultúrája, nem az eltakarásé, elhomályosításé, mint a drogok tudvalevőleg.  Igaz, hogy a tea is egy bizonyos értelemben drog, ahogy minden növényi eredetű szer, gyógyszer, de ettől még ez így van, ez csak egy technikai jellegű kifejezés….

S félrehajtotta a fejét és szűkre vont szemekkel figyelt.  Szerintem nem tudta eldönteni, hogy teljesen hülye, vagy kivételesen ravasz pasas vagyok, vagy talán mindkettő igaz.

             - Folytasd Lacikám!

             - A másik, hogy ezek a teák, de én voltaképpen még azt sem tudom, hogy miben találták volna ezt a drogot, szóval ezek a teák  nagy, patinás kínai cégek termékei, amelyek biztosan nem tennének ilyet, hiszen nem akarják tönkretennii a reputációjukat. Ezután kisebb előadást tartottam a puerh tea fajtáiról, a Menghai teaüzem történetéről, híresebb receptjeiről, az érlelt teák értékéről, amit S nyomozó rendkívül érdekesnek talált.  

             - Szóval olyan, mint a bor - foglalta össze, hogy mindenki számára érthetővé váljék.

 Ezen a ponton éreztem, hogy ingoványossá válik a talaj alattam. Nem volt olyan mondat akkoriban, amelyben hitelt érdemlően együtt lehetett volna említeni Kína nevét és a reputációt, minden, ami kínai volt, az menthetetlenül gagyi, hamis és gyanús is egyúttal.  Másrészt az érlelt és érlelni való teák fogalma értelmezhetetlen volt S. számára, a mesés értékek, amikről beszéltem viszont még gyanúsabbá tették az egészet.  Végeredményben közölte, hogy az egész teljesen hihetetlen számára és kizárólag azért engednek el minket ideiglenesen, mert nincs priuszunk, máskülönben biztosan beköltöznénk a hűvösre egy időre. Kérdeztem tőle, mi a helyzet a médiával, mire közölte, hogy a fogaskerekek már mozgásba lendültek és biztosan megemlítik  a városi rendőrök és vámosok összefogásával leleplezett tea iportba rejtett drogot.  Azt hittem, hogy elájulok és ésszerű érvekkel próbáltam jobb belátásra bírni. Először is nincs még igazi, legfeljebb fél bizonyítékuk, másrészt ebben a városban, ha kiejtik a tea szót, nagyjából mindenki leveszi majd, kiről van szó, ami meglehetősen kényelmetlen lenne, majd az emberi jogokról tartottam kiselőadást, amin S fejét továbbra is félrehajtva mosolygott.

            -  Holnapután bizonyítási eljárás második fokozat, röntgenezünk, aztán meglátjuk lacikám - nyomta meg a szóeleji kisbetűt.

tea drog

Yunnan

Hazatértem után elhatároztuk, hogy bizonyítékokat keresünk ártatlanságunkra.  H egy drogtesztet szerzett be, én pedig titkos telefonhívásokat kezdeményeztem Kína, azon belül Yunnan felé. Minden telefon, minden járókelő gyanús volt.Tájékoztattam partnerünket, hogy a beküldött tétel eljárás alá került és magyarázatot kértem, hogyan történhetett ez???  Partnerünk kínai módra, de becsületes pasas volt, aki miután meghallotta, mi történt, pánikba esett, hosszan magyarázta, hogyha valamiért ő a kínai hatóságok látócsövébe kerülne, akkor neki vége, az a vég pedig nem ugyanazt jelenti, mint itt a nyugati világban, egyébként pedig a drogcsempészetért halálbüntetés jár.  Mindenesetre megígérte, hogy beszerzi a tea analízisét és a Menghai igazolását a tea hivatalos bevizsgálásáról, amit meg is tett, aztán elmondása szerint számtalan álmatlan éjszakát élt át.

A drogteszt olyasmi voll, mint egy terhességi teszt. Az embert előállítják a diszkó vécéjéből, beállítják a diszkó vécéjébe, egy lakmuszpapírszerű izére pisiltetik, ahol aztán egy vagy két vonal jelenik meg. Aznap este elővettük a Menghai egyik shu teáját, jól beteáztunk, majd az érkező pisiket dokumentáltuk.  Minden negatív volt.

 

Folytatás erre >>>>