Kosár
Az Ön kosara üres

Dong Ting Bi Luo Chun Ji Pin


  • Eredet: Tai Hu, Jiangsu, Kína
  • Gyártási év: 2021
  • Jelleg: Prémium kínai zöld tea
  • Elkészítési mód:

    Elkészítéséhez használjon 70-75 Co-ra visszahűtött lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy nagy csipetnyi 4-5 gramm teát.

    Készítsen eleinte egy perces, majd a negyediktől kezdve egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. Az elkészítés során a legfontosabb a jó minőségű víz használata és az Ön mozdulatainak finomsága.

    Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


5 590.- Ft

Megveszem

dong ting bi luo chun kínai prémium zöld tea

Dong Ting 洞庭 Bi Luo Chun碧螺春  Ji Pin 极品, "a tavasz jádezöld csigái  csúcsminőség".

Dong Ting Bi Luo Chun, tavasz jáde csigái  

 

 Hónunk alatt illatos a tea

Több legenda is kíséri ennek a teának a születését, az egyik a sárkány által elrabolt lány könnyeiből fakasztja a teát, a másik úgy szól, hogy a Tai Hu tavat övező hegyekben vad teát fedeztek fel a helyiek, amit nagyon ígéretesnek és kellemesnek találtak.  A felfedezést követő évben visszatértek a hegységbe, de a teafák olyan sok rügyet hajtottak, ami nem fért el a teaszedők kosarában, ezért ingükbe csavarva, a hónuk alatt indultak vele haza. A tea termőhelyéről hazatérő munkások hóna alatt fantasztikus telt illatúvá, és különlegesen ffinom ízűvé fülledt a tea.

A lentebb olvasható, hosszabb lélegzetű sárkány legenda a termőterület földrajzi adottságaira, a hónaalj alatt füllesztett tea története pedig a feldolgozás nagy munkaerőigényére utal.

Bi Luo Chun Made in Kína vs.  Bi Luo Chun made in Dong Ting

A lényeg, hogy a teát Kínában és világszerte sok más vidéken termesztik és utánozzák, Yunnanban, Tajvanon, Guangxiban, Hunanban, de a Bi Luo Chun csigái csak itt, a 洞庭 Dong Ting Shan hegy Taihu 太湖 nevű tava melletti hegységen nőnek olyanra, amilyennek valójában lennie kell. Ráadásul itt a Xi Shan Xiao Ye Zhong "Nyugati hegység kislevelű teabokor" a Bi luo chun teát adó fajta hivatalos neve, míg Tajvanon, Yunnanban teljesen más fajtákat használnak, amelyek nem is tudnak ilyen finom, törékeny rügyeket produkálni.  Igazi terroir tea ez, a legkisebb rügyállapot, amit a világon teaként szednek és sodornak, ráadásul úgy, hogy  a rügyek havas barkája is megmarad. Az extra minőségnek Kínában egyetlen vetélytársa a szecsuáni Mengding Ganlu és az édes Song Lu. A rügyeket nagyon korán, márciusban szedik, a nyers levél, rügy nem hosszabb, mint 1,5- 2 cm. Utána a szokásos feldolgozási módok következnek, hervasztás, rázás, amit egy wokban történő sütés-sodrás követ.  Ez a sodrás a tea lelke, ami csigaszerűen bekanyarodó leveleket produkál, a helyiek bikanyelvnek hívják  ez a tea erejére is utal. A sodrásról azt mondják, "a kéz nem engedheti el a leveleket, a levelek nem hagyhatják el a wok felszínét", vagyis folyamatos , finom mozdulatsor eredményezi ezt a valószínűtlenül apróra sodort teát, lásd lentebb a videón.

  1 Kg Bi Luo Chun kb 60-80.000 rügyet tartalmaz.

dong ting bi luo chun kínai prémium zöld tea

Hegység, tó és sziget

A Dong Ting hegység már a Tang Dinasztia óta (619-907), teatermő területként ismert és rendszeresen szerepelt a császári hódolati teákat adó területek között.  Mégis a Bi Luo Chun a Ming Dinasztia alatt (1368-1644) érte el egész országra kiterjedő és máig tartó népszerűségét.

A terroir legfontosabb része Kína harmadik legnagyobb édesvízű tava a Tai Hu 太湖 Jiangsuban. A tö környékét erősen tagolt inkább dombságra emlékeztető hegység, a Dong Ting Shan 洞庭山 veszi körül ami, mint egy a tó alatt elbújt sárkány, a tóból  több sziget formájában is felbukkan.A keleti oldalon található sziget adja a Bi Luo Chun legfinomabb teáit. A hegység és a tó egymásrahatása olyan jelentős, mint Tokajban a szigetszerű hegység és a környékbeli folyók hatása a világszínvonalú vvégtermékben, a tokaji aszúban. A Bi Luo Chun tea nevében előtagként felbukkanó Dong Ting név a Dong Shanra  东山 (ez a Dong Ting keleti szárnya) és a Xi Shanra (a hegység nyugati szárnya) utal. Ez a nyugati szárny magában a tóban fekvő szigeten bukkan fel.

A két hegységen szedett Bi Luo Chun teák íze némileg eltér. A Dong Shan Bi Luo Chun sötétebb, apró levelű, gazdag, selymes ízű. A Xi Shan Bi Luo Chun kis, puha levelű, barkás, nemes, havas ízzel. A kis bokrokból álló ültetvényeket gyümölcs és más virágzó fák veszik körül, a hagyomány szerint ezek interakciója is megfigyelhető a Bi Luo Chun végleges illatában és ízében.

Öntete átlátszatlan, iszapos, havas, illata nemes, íze sima, selymes, aztán telt, hatása pedig erős. 

A Bi Luo Chun a Long Jing mellett, vagy talán azzal szemben Kína leghíresebb zöld teája. Szerepelt a császári hódolati teák, majd a XX. sz. eleji világvásárok, expók és mindenféle híres kínai teák listáin. Ma egy a rengeteg magas minőségű kínai zöld tea között, de nagyon korai rügyfázisa miatt ma is egyedülálló teának számít. Minden kínai teatermő területnek vannak ilyen korai "bi luo chun jellegű" finomra sodort teái, de nemzetközi hírnévre csak ez tett szert. Ahogy ez lenni szokott, a hírnév hátrányokkal is jár. Lépten nyomon utánozzák, különféle területek teájaként bukkan fel, holott íze, illata elválaszthatatlan a földrajzi területtől, ahol született és a feldolgozási módtól, amivel létrehozzák. Nagy híre ellenére nem tartozik a könnyen érthető teák közé. Jeges, havas, nedves selymes karaktere odafigyelést és gyakorlást kíván. Nem szeretem, ha a teákat gyakorlott és kevéssé gyakorlott teázóknak ajánlják, nem megmászandó sziklafal ez, hanem minden alkalommal egyedi élmény, de az igazi magas minőségű Bi Luo Chun valóban túl van a füves, zöldes, elsődlegesen zöld tea élményen, amire figyelni kell elkészítés és ivás közben is.

Elkészítés

Mivel nagyon korai rügyfázisban szedett teáról van szó, ezért különösen sérülékeny és törékeny, ezért a Meng Ding Gan Lu-hoz hasonlóan nem felöntjük, hanem beleszórjuk, vagy inkább beletereljük a visszahűtött vízzel teli kiöntőbe, gaiwanba, pohárba.

Kínában ezt is, mint minden más teát üvegpohárban felöntve is fogyasztják.  

 

Belépő a zöld teák világába itt >>>>>>

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

Dong Ting Bi Luo Chun, tavasz jáde csigái kínai zöld tea  

Dong Ting Bi Luo Chun, tavasz jáde csigái kínai zöld tea  

Dong Ting Bi Luo Chun, tavasz jáde csigái kínai zöld tea  

 bi luo chun ji pin    

bi luo chun ji pin  

 bi luo chun ji pin  

bi luo chun ji pin

dong ting bi luo chun kínai prémium zöld tea